1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

James Brown on kuollut

Laulaja James Brown on kuollut. Soulin kummisedäksi luonnehdittu taiteilija oli kuollessaan 73-vuotias. Hänet kuljetettiin sunnuntaina keuhkokuumeen takia atlantalaiseen sairaalaan, missä hänen sydämensä petti.

Vuonna 1933 syntynyt raspikurkku ja vallankumouksellisten rytmien kehittäjä oli yksi viimeisimpien 50 vuoden merkittävimpiä musiikillisia uudistajia.

Laulajaa on yleisesti tituleerattu miehenä, joka toi funk-musiikin suuren yleisön tietoisuuteen. Lisäksi hänen musiikkinsa on katsottu vaikuttaneen seuraavien sukupolvien mustan musiikin tyylien kuten diskon, rapin ja hip hopin syntyyn.

Selviä viittauksia hänen musiikkiinsa on esiintynyt muun muassa sellaisien artistien kuin David Bowien, Princen ja George Clintonin tuotoksissa.

Brownin ensimmäinen hitti oli vuonna 1956 levytetty kappale Please, Please, Please. Uransa aikana soulin kummi levytti enemmän kuin 119 listasingleä ja yli 50 pitkäsittoa. Hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa lukeutuvat muun muassa Out of Sight sekä ( Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine.

Myöskin listahitiksi noussut single Say it Loud (I'm Black and I'm Proud) oli Yhdysvaltain mustien kansalaisoikeustaistelun tunnuskappaleita 1960-luvulla.

Brownin saamien lukuisien palkintojen joukossa on hänen elämäntyöstään vuonna 1992 myönnetty Grammy.

Brownin oli määrä konsertoida Yhdysvalloissa vielä tällä viikolla. Hän oli joutunut perumaan konsertteja viime viikolla.

James Brown kävi Suomessa konsertoimassa useita kertoja. Viimeisen kerran hän tervehti suomalaisyleisöä marraskuun alussa.