Koe uusi yle.fi

Tsunamin uhreja muistetaan Aasiassa

Eri puolilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa muistetaan tapaninpäivänä tasan kaksi vuotta sitten sattuneen hyökyaaltokatastrofin uhreja.

Ulkomaat

Intian valtameren rantavaltioissa on järjestetty aamusta alkaen lukuisia muistotilaisuuksia, joihin osallistuu uhrien omaisia ja tsunamista elossa selvinneitä.

Hyökyaallon tuhoamilla rannoilla ja kylissä sytytetään kynttilöitä, vietetään hiljaisia hetkiä ja pidetään uskonnollisia seremonioita menehtyneiden muistoksi.

Thaimaassa muistotilaisuuksia on mm. Phuketissa ja muissa tsunamin tuhoamissa kylissä Andamaanimeren rannikolla. Seremoniat järjestetään kuitenkin matalammalla profiililla kuin katastrofin ensimmäisenä vuosipäivänä. Alueelle ei myöskään ole matkustanut yhtä paljon tsunamissa menehtyneiden ulkomaalaisten omaisia kuin viime vuonna.

Indonesiassa päivän aikana järjestetään pieniä valmiusharjoituksia tulevien luonnonkatastrofien varalta ja Sri Lankassa päivä on julistettu kansalliseksi turvallisuuden päiväksi.

Tapaninpäivänä 2004 Sumatran edustalla Indonesiassa sattunut yhdeksän richterin maanjäristys aiheutti valtavan hyökyaallon, joka surmasi yhteensä yli 200 000 ihmistä muun muassa Indonesiassa, Sri Lankassa ja Intiassa. Pahiten kärsi Indonesiassa sijaitseva Acehin maakunta. Lähes kaksi kolmasosaa uhreista menehtyi alueella. Luonnonkatastrofi koettiin vahvasti kaikkialla maailmassa, sillä uhrien joukossa oli tuhansia ulkomaalaisia. Thaimaan tsunamialueella kuoli kaikkiaan 179 suomalaista.

Lähteet: AFP, AP