Israel ei aio vapauttaa palestiinalaisvankeja

Israel on torjunut palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin vetoomuksen palestiinalaisvankien pikaisesta vapauttamisesta. Israel itse ehdotti aiemmin tällä viikolla palestiinalaisvankien vapauttamista hyvän tahdon eleenä Abbasille.

Ulkomaat

Abbas oli toivonut, että Israel vapauttaisi edes pienen määrän vankeja lauantaina alkavan muslimien uskonnollisen juhlan Eid-al-Adhan kunniaksi. Vankien vapauttaminen vahvistaisi Abbasia, jonka asemaa horjuttaa presidentin oman Fatah-liikkeen ja islamistisen Hamasin valtataistelu. Israel on viime vuosina vapauttanut palestiinalaisvankeja joulun aikoihin, mutta Israelin hallituksen edustajan mukaan palestiinalaisten on ensin vapautettava viime kesänä siepattu israelilainen korpraali Gilad Shalit. Neuvotteluja Shalitin vapauttamisesta on käyty pitkin syksyä, mutta läpimurtoa ei ole syntynyt. Israelilla on hallussaan noin 8 000 palestiinalaisvankia.

Abbas tapasi viime viikolla työillallisella Israelin pääministerin Ehud Olmertin. Olmert lupasi Abbasille sadan miljoonan dollarin tukipaketin Länsirannan koulujen ja sairaaloiden ylläpitoon ja joitakin helpotuksia palestiinalaisia koskeviin matkustusrajoituksiin.

Lähteet: YLE Uutiset, AP