Ban Ki-Moon aloitti YK:n pääsihteerinä

YK:n uusi pääsihteeri, eteläkorealainen Ban Ki-moon, on astunut virkaansa vuoden vaihtuessa.

Ulkomaat

Kofi Annania seuraavasta 62-vuotiaasta Banista tuli maailmanjärjestön kahdeksas johtaja ilman virallista seremoniaa. Hänen varsinaiset työnsä alkavat huomenna uudenvuodenpäivän jälkeen.

Ban sai tehtävän kaikkien aikojen toisena aasialaisena. Burmalainen U Thant johti järjestöä vuosina 1961 - 1971.

Ensitöikseen Ban nimittää itselleen esikunnan. Sen päälliköksi hän on jo valinnut Annanin erityisneuvonantajan, vietnamilaisdiplomaatti Vijay Nambiarin. Tiedotuspäälliköksi tulee YK:n radion ranskan osaston päällikkö, haitilainen toimittaja Michele Montas.

Erityisen kiinnostuneina odotetaan varapääsihteerin valintaa. Banin uskotaan päätyvän jostakin kehitysmaasta kotoisin olevaan naiseen.

Ban on sanonut pitävänsä Pohjois-Korean kysymystä yhtenä tärkeimmistä haasteistaan. Hän sanoo, etteivät pelkät pakotteet riitä, vaan YK:n on panostettava myös puheyhteyteen Pohjois-Korean kanssa.

Keskeiseksi tavoitteekseen hän on kertonut myös maailmanjärjestön maineen palauttamisen. Sitä ovat runnelleet muun muassa korruptioskandaalit ja rauhanturvaajien seksuaalirikokset.

Pääsihteerin viran haasteita on muutenkin runsaasti, muun muassa Irakin, palestiinalaisalueiden ja Darfurin tilanne, aids, ilmastonmuutos ja köyhyys.

YK:n sisällä hiertää turvallisuusneuvosto laajentaminen niin, että se heijastelisi 2000-luvun todellisuutta eikä enää toisen maailmansodan jälkeistä tilannetta.

Ban asuu New Yorkissa toistaiseksi hotellissa, sillä pääsihteerin virka-asunnossa tehdään ensimmäistä remonttia yli 50 vuoteen. Perusteellisen remontin arvioidaan vievän yhdeksän kuukautta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset