Nepalin maolaississit soimaavat hallitusta viivyttelystä

Nepalin entiset maolaiskapinalliset syyttävät maan hallitusta vallanjakosopimuksen ja tulevien vaalien vaarantamisesta.

Ulkomaat

Sissien mukaan hallitus on viivytellyt joulukuussa laaditun väliaikaisen perustuslain antamisessa maan parlamentin hyväksyttäväksi.

Vitkastelu on herättänyt epäilyksiä siitä, voidaanko parlamenttivaalit järjestää kaavaillun aikataulun mukaisesti, toteaa maolaisten edustaja Krishna Bahadur Mahara.

Tämä puolestaan saattaisi antaa maassa oleville "epädemokraattisille elementeille" tilaisuuden juonia vaalien pitämistä vastaan, hän sanoo. Vaaleilla valittava parlamentti saa tehtäväkseen laatia maalle pysyvän perustuslain.

Hallitus kiistää viivyttelevänsä asiassa ja sanoo odottavansa YK:n asetarkastajien etujoukon saapumista kuluvan kuun puolivälissä ennen kuin väliaikainen perustuslaki lähetetään parlamenttiin.

Maolaississit ja hallitus pääsivät sopuun vallanjaosta sen jälkeen, kun kuningas Gyanendra joutui viime keväänä taipumaan kuninkaan yksinvaltaa vastustaneiden suurmielenosoitusten edessä ja palauttamaan vallan parlamentille.

Syksyllä aikaan saadun rauhansopimuksen myötä kapinalliset luopuvat aseistaan ja pääsevät osallistumaan väliaikaishallitukseen ja uuden perustuslain luonnosteluun.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset