Lasinpesunesteen epäillään aiheuttaneen myrkkykuolemat

Poliisi selvittää Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla kolmen ihmisen kuolemaan johtanutta myrkkyviinatapausta. Kuolemien aiheuttajaksi on epäilty alustavasti autokemikaalia, kuten lasinpesunestettä. Keskusrikospoliisi tutkii aineen koostumusta. Yksi ihminen on pidätetty tapahtumien takia kuulusteluja varten.

Kotimaa

Kymmenhenkinen seurue sai vakavia myrkytysoireita juotuaan myrkyllistä viinaa. Seinäjoen keskussairaalan mukaan kolme ihmistä on kuollut myrkkyviinaan ja yhtä henkilöä hoidetaan edelleen sairaalassa teho-osastolla.

Poliisi ei halua tässä vaiheessa vahvistaa myrkytyksen tahallisuutta. Poliisi kertoi vielä aamupäivällä, että "alle kymmenen" ihmistä on saanut vakavan myrkytyksen viinasta.

Poliisi on pidättänyt myrkkyviinan valmistajaksi ja tarjoajaksi epäillyn miehen tapahtumien vuoksi.

Vainajista otetut näytteet tutkitaan pääkaupunkiseudulla Helsingin yliopiston oikeuskemian professori Erkki Vuori arvelee, että viinakuolemat aiheutti niin sanottu tekninen alkoholi. Hän ei kuitenkaan vielä vahvista, mistä aineesta tarkemmin on kyse, mutta hänen epäilynsä viittaavat autokemikaaleihin, kuten esimerkiksi lasinpesunesteeseen. Professori Vuori tutkii parhaillaan Kauhajoelta toimitettua myrkyllistä alkoholia oikeuslääketieteen laitoksella Helsingissä. Hän myös tutkii kolmesta vainajasta otetut näytteet perjantaina, jolloin aineen koostumus varmistuu. Alkoholin tarkkaa koostumusta selvitetään myös keskusrikospoliisin laboratoriossa. Juomaa ei ole levitetty muualle

Myrkytykset tapahtuivat joulukuussa, mutta tulivat ilmi vasta tällä viikolla. Poliisin mukaan viinaa on nautittu yksityisasunnossa noin kymmenen hengen porukassa, joka on entisestään poliisille tuttu. Juomaa ei tiettävästi ole levitetty muualle.

- Teoriassa sitä tietenkin voi olla, mutta kun kyse ei ole Alkon tuotteesta, niin erehtymisen vaaraa siinä ei ole. Jos tätä nauttii, niin henkilö varmasti tietää riskin ottavansa jos ja kun tästä tapauksesta kuulee, Punkari sanoi.

Aiemmin aamulla poliisi sanoi, että kyse on ilmeisesti omatekoisesta viinasta. Myöhemmin Punkari kuitenkin sanoi, että poliisi ei voi enää vahvistaa, että myrkkyviina olisi itse tehtyä. Ensimmäiset tulokset myrkkyviinan sisällöstä saadaan perjantaina.

Poliisi tutkii asiaa rikoksena ja yksi henkilö on otettu kiinni kuulusteluja varten. Hänen vangitsemisestaan päätetään perjantaina.

Asiasta kertoi ensimmäiseksi sanomalehti Ilkka Internet-sivuillaan.

Lähteet: YLE Uutiset