Tekninen alkoholi tappaa kymmeniä vuosittain

Kauhavan myrkkyviinatapauksessa esille noussut tekninen alkoholi tappaa vuosittain kymmeniä ihmisiä, kertoo Helsingin yliopiston oikeuskemian professori Erkki Vuori.

Kotimaa

Vuoren mukaan tekninen alkoholi tarkoittaa muita alkoholeja kuin etanolia. Yleisesti teknisestä alkoholista siis puhutaan, kun tarkoitetaan muuhun kuin nautintoon tarkoitettua alkoholia.

Vuoren mukaan teknisiä alkoholeja ovat metanoli, etyleeniglykoli ja isopropanoli. Kaikkia näitä aineita voi ostaa vapaasti. Metanolia käytetään muun muassa autojen ikkunanpesunesteissä, etyleeniglykolia jäähdyttäjissä ja isopropanolia bensiinin jäänestoaineissa.

Vuoren mukaan teknisen alkoholin myrkyllisyys syntyy vasta ihmisessä. Jos henkilö on nauttinut samanaikaisesti etanolia, myrkky alkaa vaikuttaa vasta, kun etanoli on palanut elimistöstä pois eli muutaman vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi samaa ainetta samaan aikaan nauttineet henkilöt voivat sairastua eri aikaan.

Kauhavan myrkkyviinan koostumusta selvitetään Helsingin oikeuslääketieteen laitoksella. Vaikka koostumus ei ole vielä selvä, Vuoren mukaan myrkky oli kaiketi peräisin autokemikaaleista.

YLE Uutiset