1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa jatketaan Diana-tutkimuksia

Prinsessa Dianan ja hänen miesystävänsä Dodi al-Fayedin kuoleman oikeustutkinnan alustava käsittely alkoi maanantaina Lontoossa.

Ulkomaat

Alustavassa käsittelyssä päätetään muun muassa, valitaanko varsinaista istuntoa varten jury. Kuolemansyyntutkija Elizabeth Butler-Sloss sanoi, että jos jury valitaan, siihen kutsutaan yleisön edustajia eikä kuninkaallisen perheen edustusta.

Butler-Sloss kertoi myös, että varsinaisessa käsittelyssä kuullaan vähintään neljääkymmentä todistajaa. Hän lupasi, että käsittelystä tulee Dianan poikien Williamin ja Harryn toiveiden mukaisesti "avoin ja reilu, ja siinä etsitään luotettavia vastauksia".

Britannian kruununprinssi Charlesin ensimmäinen puoliso prinsessa Diana ja tämän miesystävä Dodi al-Fayed kuolivat Pariisissa vuonna 1997, kun heitä kuljettanut auto törmäsi betonipylvääseen alikulkutunnelissa.

Britanniassa päätettiin kolme vuotta sitten aloittaa virallinen tutkinta, jotta tapausta ympäröiville sitkeille salaliittoteorioille saataisiin loppu. Muun muassa dna-tutkimusten on määrä vahvistaa, että Dianan kuolonkolarin ajanut autonkuljettaja oli humalassa. Salaliittoteorioiden mukaan kuljettajan veritutkimuksia olisi väärennetty ja Diana olisi murhattu.

Brittipoliisin tutkinta Dianan ja al-Fayedin kuolemasta valmistui viime kuussa. Tutkinnassa todettiin Dianan ja al-Fayedin kuolleen "traagisessa onnettomuudessa". Dodi al-Fayedin isä, Harrods-tavaratalon omistaja Mohammed al-Fayed kutsui kuitenkin poliisitutkinnan tuloksia "erittäin epätyydyttäviksi".

Ranskassa tuomioistuin päätyi jo vuonna 1999 pitämään Dianan ja al-Fayedin kuolemaan johtanutta autoturmaa onnettomuutena. Oikeuden mielestä auton kuljettaja oli päihtynyt, ja hän ajoi liian lujaa.

Lähteet: BBC, DPA, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi