Vanhukset käyttävät liikaa psyykenlääkkeitä

Vanhukset käyttävät liikaa psyykenlääkkeitä, sanoo Lääkäripäivillä puhunut dosentti Sirpa Hartikainen. Lääkitystä pidetään usein yllä kuolemaan saakka, eikä haittavaikutuksia oteta riittävästi huomioon.

Kotimaa

Psyykenlääkkeiksi lasketaan uni- ja rauhoittavat lääkkeet, masennuslääkkeet ja psykoosilääkkeet. Ainakin joka kolmas vanhus käyttää niistä ainakin jotain, ja laitoshoidossa ne ovat kaikkein yleisin lääkeryhmä.

Hartikaisen mukaan kerran aloitetusta lääkityksestä ei helposti luovuta, ja iso osa on vain unohtunut käyttöön.

-Psyykenlääkkeet pitäisi ymmärtää kuurilääkkeiksi, joista tulee luopua, kun hoito on tehnyt tehnyt tehtävänsä, sanoo Hartikainen.

Myös uni- ja psykoosilääkkeissä haittoja

Hartikaisen mielestä myös unilääkkeiden haittavaikutuksia on aliarvioitu. Esimerkiksi vanhuksille ne aiheuttavat runsaasti kaatumistapaturmia.

Psykoosilääkkeitä määrätään iäkkäille niin ikään liikaa. Niitä käytetään pääasiassa dementoituneiden käytöshäiriöiden hoitoon ja unohdetaan, että ne itse asiassa heikentävät tuntuvasti muistia ja muita älyllisiä toimintoja.

Masennuslääkkeiden käyttö taas luonnollisesti kertoo masennuksen yleisyydestä, mutta itse ongelmaa ne eivät Hartikaisen mukaan ratkaise.

Hoitokäytäntöjen ongelma on usein se, että lääkitystä pidetään yllä ikään kuin varmuuden vuoksi. Lääkityksen aloittaminen on myös paljon helpompaa kuin lääkityksen lopettaminen.

Hartikaisen mukaan pitkäaikaisesta käytöstä ei kuitenkaan saisi koskaan luopua kerralla, vaan pikku hiljaa annosta laskien, potilaan ja lääkärin keskusteluiden pohjalta.

Lähteet: YLE Uutiset