USA vahvistaa iskun Somaliassa

Somalian viranomaisten mukaan useita ihmisiä on kuollut Yhdysvaltain tekemissä ilmaiskuissa Etelä-Somaliassa. Yhdysvaltain puolustusministeriö on vahvistanut tehneensä maanantaina iskun AC-130-taistelukoneella.vt

Ulkomaat

Yhdysvaltain iskujen kohteena on al-Qaida-terroristiverkoston itäisen Afrikan siipi.

Etelä-Somaliassa paikalliset asukkaat ovat kertoneet, että taisteluhelikopterit olisivat tehneet ilmaiskuja alueella myös tiistaina. Pentagon ei ole toistaiseksi vahvistanut tiistain iskua, eikä kertonut sitä, onnistuivatko sen joukot surmaamaan kohteitaan maanantain iskuissa.

Maanantain ilmaiskun kerrotaan vaatineen kolmisenkymmentä uhria ja tiistain iskun puolestaan yli 20, mutta somalialais- tai yhdysvaltalaisviranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

Yhdysvallat sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, että Somaliasta olisi tulossa terroristien turvapaikka. Yhdysvallat uskoo Somalian islamistien piilottelevan al-Qaidan jäseniä, joita epäillään Yhdysvaltain Kenian- ja Tansanian-lähetystöjen pommi-iskuista vuonna 1998.

Tiistai-iltana yhdysvaltalainen tiedusteluviranomainen kertoi Reutersin mukaan, että yksi kolmesta epäillystä olisi saanut surmansa maanantain ilmaiskussa. Viranomainen kertoi Reutersille asiasta nimettömänä. Tietoa ei ole vahvistettu.

Maailmalla seurataan huolestuneina USA:n ilmaiskuja YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on ilmaissut huolensa Yhdysvaltain ilmaiskuista Etelä-Somaliassa. Banin tiedottajan mukaan pääsihteeri pelkää, että ilmaiskut johtavat väkivaltaisuuksien kiihtymiseen epävakaassa Somaliassa. Myös mm. EU:n komissio on arvostellut ilmaiskuja. Komission mukaan ilmaiskujen kaltaiset teot eivät ole pitkällä tähtäimellä hyvä ratkaisu. Italian ulkoministeriö on puolestaan todennut, että Italia vastustaa yksipuolisia aloitteita, jotka voivat johtaa tilanteen kiristymiseen. Mogadishussa jälleen taisteluja

Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen somalialaisten asemiesten ja Somalian ja Etiopian joukkojen välisissä taisteluissa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa.

Silminnäkijöiden mukaan Somalian ja Etiopian joukot joutuivat hyökkäyksen kohteeksi alkuillasta. Välikohtauksen aluksi tapahtumapaikalta kuului voimakas räjähdys, jota seurasi tulitusta.

Etiopian joukkoja on Somaliassa tukemassa maan väliaikaishallituksen joukkoja.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset