Suuri osa yritysten verotarkastuksista tarpeettomia

Verohallituksen tuoreen selvityksen mukaan peräti 57 prosenttia yrityksien verotarkastuksista ei johda verotusesityksiin tai niissä havaitut virheet ovat pieniä. Asiasta kertoo YLEn Ajankohtainen kakkonen.

talous

Verohallituksen verotarkastusyksikön tekemässä raportissa esitetäänkin, että verotarkastusten kohteiden valintaa on saatava tarkemmaksi.

Veroasioista vastaava ministeri Ulla-Maj Wideroos sanoo, että "tyhjien" (ei verotusesitystä tai pieniä virheitä ja verotusesityksiä sisältäneiden) verotarkastusten määrä on liian suuri. Wideroosin mukaan verohallinnossa on jo ryhdytty toimiin asian korjaamiseksi.

Verohallituksen tekemä selvitys kattaa vuodet 2003 - 2005. Tuona aikana yrityksissä tehtiin noin 9 000 verotarkastusta koko maassa.

Koko maassa ”tyhjien” verotarkastusten osuus oli 57 prosenttia. Eniten tällaisia verotarkastuksia tehtiin Uudenmaan veroviraston alueella.

Joidenkin yksittäisten verolajien osalta ”tyhjien” verotarkastusten osuus oli vielä suurempi: ennakonperintätarkastuksissa 79 prosenttia, alv-tarkastuksissa 72 prosenttia ja elinkeinoverotarkastuksissa 73 prosenttia.

Ministeri Wideroosin mukaan suomalainen verotarkastustoiminta on ollut osittain liian summittaista.

Lähteet: YLE Uutiset