1. yle.fi
  2. Uutiset

Palomiesten eläkeikä halutaan arvioitavaksi

Helsinkiläispalomiehet ovat huolissaan kaupunkilaisten turvallisuudesta. Palomiesten eläkeikää nostettiin 18 vuotta sitten 65 vuoteen, mikä alkaa näkyä nyt työntekijöiden jaksamisessa.

Kotimaan uutiset

Palomiehen työ on monipuolista mutta äärimmäisen rankkaa, ja yhä ikääntyvien työntekijöiden jaksaminen alkaa rakoilla.

- Pahimmillaan ongelma tulee näkymään siten, että ei saada toimintakykyisiä pelastusyksiköitä pystyyn. Esimerkiksi ettei ole savusukelluskelpoista porukkaa hoitamaan tehtävää, varapääluottamusmies Ilpo Tiihonen Helsingin palomestari- ja paloesimiesyhdistyksestä sanoo.

Helsingin pelastuslaitos saa vuodessa lähes 50 000 hälytystä, joista vajaa viidesosa on palotehtäviä. Tehtävät lisääntyvät vuosi vuodelta, ja jo nyt joudutaan välillä laiminlyömään turvallisuusohjeita. - Meillä on sisäministeriön savusukellusohje, missä puhutaan turvaparista ennen kuin aloitetaan sukeltaa. KJos ensimmäisessä yksikössä on yksi savusukelluspari, periaatteessa he eivät saa aloittaa ennenkuin toinen pari on saapunut paikalle, Tiihonen sanoo. Huolestuneisuutta ministeritasollakin

Palomiesten eläkeikää nostettiin vuonna 1989, taustalla oli huoli suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisestä. Aiemmin eläkeikä oli 55, nyt uraansa aloittava nuori palomies saa sinnitellä pitkälle yli 60:n.

Eduskunnassa on tehty kymmeniä aloitteita palomiesten eläkeiän laskemiseksi, ja sisäministeri Kari Rajamäkikin on asiasta jo kovasti huolissaan.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nimenomaan palo- ja pelastustoimen suorituskyky ja henkilöstön jaksaminen edellyttää uudelleen arviointia tämän eläkeikäkysymyksen suhteen, koska 65 vuotta ei ole tästä maailmasta ottaen huomioon pelastustehtävien vaatimus, Rajamäki.

Ministerin mukaan seuraavan hallituksen on arvioitava palomiesten eläkeikä realistisesti, koska muuten edessä voi olla ongelmia

Kivenä kengissä on rahanpuute: vastaan pistää muun muassa Kuntien Eläkevakuutus, jonka mukaan palomiesten eläkeiän alentaminen nostaisi eläkekuluja liikaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi