Hyppää sisältöön

Venäjä vaatii kirkossakävijöiden rekisteröintiä

Venäläisten kirkkojen ja uskontokuntien on huhtikuusta alkaen ilmoitettava viranomaisille kirkossakävijöiden nimet ja saarnojen aiheet, kertoo Kotimaa-lehti.

Vaatimus johtuu viime vuonna hyväksytystä kansalaisjärjestöjän valvontaa koskevasta laista. Venäjän hallitus tulkitsee nyt, että laki koskee myös uskonnollisia yhdyskuntia, Kotimaa kertoo uutistoimisto Reutersiin viitaten.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtajan Kimmo Kääriäisen mukaan uusi laki menee kirkkojen osalta valvonnassa jopa pitemmälle kuin neuvostoaikana.

Kirkkojen ja uskontokuntien johtajat ovat vaatineet vapautta lain soveltamisesta. Katolisen kirkon Moskovan arkkipiispa Thaddeus Kondrusiewicz kysyy, miten ihmeessä kirkko voisi tietää kaikkien niiden ihmisten nimet, jotka osallistuvat esimerkiksi Moskovassa joka sunnuntai pidettäviin 27 messuun.

Myös Kääriäisen mukaan vaatimus on mahdoton toteuttaa eikä sille ole mielekkäitä perusteita. Esimerkiksi ortodoksikirkko ei rekisteröi edes jäseniään.

Sen sijaan sellainen järjestelmä, joka edellyttäisi uskonnollisilta yhteisöiltä tarkkaa rahalähteistään kertomista, olisi Venäjän kaltaisessa korruptoituneessa maassa suotava, Kääriäinen arvioi.