1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 11.1.2007

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YHDYSVALTAIN puolustusministeri Robert Gates suosittelee maan armeijan kasvattamista 92 000 miehellä viiden vuoden kuluessa. Aikaisemmin armeijlle on annettu valtuudet kasvattaa joukkoja reiluun puoleen miljoonaan.

AFGANISTANIN KAPINALLISTEN johtaja Gulbuddin Hekmatyar sanoo, että hänen joukkonsa auttoivat Osama bin Ladenin pakoon USA:n jahdatessa häntä Tora Boran vuoristossa Afganistanissa vuoden 2001 joulukuussa. Johtaja ei kertonut, minne Osama bin Laden kuljetettiin.

YHDYSVALLOISSA demokraateilla on jo viisi ehdokasta ensi vuoden presidentinvaaliin. Viimeksi mukaan on ilmoittautunut veteraanisenaattori Chris Dodd, joka tunnetaan demokraattien vasemman laidan edustajana. Puolueen suurimmista nimistä esim New Yorkin senaattori Hillary Rodham Clinton ei ole vielä kertonut, lähteekö hän mukaan vaalitaisteluun.

Kulunut talvi on ollut VENÄJÄLLÄ lämpimin koko sinä aikana, kun lämpötilatilastoja on pidetty, 130 vuoteen. Tänään lyötiin Moskovan kaikkien aikojen tammikuun lämpöennätys. Entinen lämpöennätys oli vuodelta 1991, 4,6 astetta. Tänään lämpömittari kipusi jopa 8,3:een asteeseen. Tammikuun puoliväli on normaalisti vuoden kylmintä aikaa Moskovan seudulla.

ETELÄ-KOREA ilmoittaa yhdestä uudesta ihmiseen tarttuneesta lintuinfluenssasta. Ministeriön mukaan yksi henkilö sai tartunnan viime vuonna, mutta tartunta ei ole aiheuttanut oireita. Lintuinfluenssaviruksen vaarallista H5N1-kantaa on esiintynyt Etelä-Korean siipikarjatiloilla. Pelkona on, että virus käy läpi mutaation ja alkaa levitä ihmisestä ihmiseen.

Keskiamerikkalaisen NICARAGUAN uusi presidentti Daniel Ortega on vannonut virkavalansa. Entinen sissijohtaja Ortega voitti presidentinvaalit marraskuussa 38 prosentin osuudella. Nicaragua on läntisen pallonpuoliskon toiseksi köyhin maa Haitin jälkeen. Ortega johti Nicaraguan vasemmistolaista sandinistihallintoa vuosina 1979-90.

INDONESIASSA kadonneen matkustajalentokoneen osa on löytynyt merestä Pare Paren sataman edustalta. Adam Air -lentoyhtiö on vahvistanut kyseessä olevan kadonneen Boeing 737 -koneen oikean sivuvakaimen osa. Uutistoimisto Reutersin mukaan viranomaiset ovat löytäneet ruumiin läheltä paikkaa, josta koneen osa löytyi. Boeing 737 -tyyppinen kone kuljetti 102 ihmistä kadotessaan tutkasta Sulawesin saaren liepeillä.

YK:N turvallisuusneuvosto on jatkanut NORSUNLUURANNIKON rauhanturvaoperaatiota kuudella lisäkuukaudella. Päätös koskee YK:n ja Ranskan rauhanturvaajia, jolle neuvosto lupasi myös oikeudet auttaa maan pitkään viivästyneiden vaalien valmisteluissa. Turvallisuusneuvoston jatkama mandaatti kestää nyt kesäkuun loppuun asti.

YHDYSVALTAIN edustajainhuone on hyväksynyt demokraattien ajaman lakialoitteen vähimmäispalkan korottamisesta. Minimipalkkaa olisi tarkoitus nostaa 5,15 dollarin tuntipalkasta 7,25 dollariin noin kahdessa vuodessa. Kyseessä olisi ensimmäinen minimipalkan korotus kymmeneen vuoteen. Seuraavaksi laki etenee senaatin käsiteltäväksi.