1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina, Japani ja Etelä-Korea lämmittävät välejään

Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean edustajat ovat lämmitelleet maiden suhteita Filippiineillä ennen Kaakkois-Aasian maiden huippukokousta.

Kiinan ulkoministerin Li Zhaoxingin, Etelä-Korean Song Min-soonin ja Japanin apulaisulkoministerin Katsuhito Asanon tapaaminen Cebun kaupungissa on kolmen maan ensimmäinen korkean tason yhteistapaaminen sen jälkeen, kun Japanissa tapahtui syksyllä pääministerinvaihdos.

Japanin nykyisen pääministerin Shinzo Aben edeltäjän Junichiro Koizumin kaudella maat olivat tuskin puheväleissä Koizumin suututettua naapurimaat käynneillään kiistellyllä sotapyhätöllä. Abe on sittemmin pyrkinyt korjaamaan rikkoutuneita suhteita.

Perjantaisessa kolmen maan tapaamisessa käsiteltiin mm. Pohjois-Korean ydinkiistan ratkaisemista. Li totesi tapaamisen jälkeen, että Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin suhteissa on tapahtunut käänne parempaan ja osapuolten pitäisi tarttua tilaisuuteen yhteistyön kohentamiseksi.

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin huippukokous kerää Filippiineille perjantaina kymmenen jäsenmaan johtajat. Kokouksen asialistalla on muun muassa Kaakkois-Aasiaan taloudellisen yhteistyön syventäminen. Uutistoimistojen haltuunsa saaman loppujulistusluonnoksen mukaan huippukokous aikoo asettaa tavoitteeksi Asean-maiden talousyhteisön luomisen ensi vuosikymmenellä.

Asean-johtajien odotetaan allekirjoittavan huippukokouksessaan myös erityisen terrorismin vastaisen yhteistyösopimuksen, jolla rajoitetaan aseiden ja aseellisten ryhmien liikkumista maasta toiseen.