Suomenruotsalaiset suurelokuvat esillä katselmuksessa

Klaus Härön elokuva Uusi ihminen saa Suomen ensi-iltansa suomenruotsalaisen elokuvan katselmuksessa ensi viikolla. Helsingissä järjestettävään Finlandssvensk filmmönstringissä esitellään myös kolme muuta kiinnostavaa suomenruotsalaista elokuvaprojektia.

kulttuuri

Katselmus kantaa alaotsikkoa "Uusia elokuvia menneistä ajoista". Työn alla on nimittäin kolme suurprojektia, joiden vetäjät osallistuvat tapahtuman keskustelutilaisuuksiin.

Myös Härön Uusi ihminen sijoittuu menneeseen. Se kertoo 17-vuotiaana huostaanotetusta Gertrudista, hänen rakkaudestaan ja rakkaudestaan toisen maailmansodan jälkeisessä Ruotsissa.

Valmistumassa on Claes Olssonin ohjaama, Lars Sundin Amerikan-romaaneihin perustuva Colorado Avenue. Sen lisäksi kuvamateriaalia nähdään ennakkoon myös Åke Lindmanin ja Sakari Kirjavaisen elokuvasta Tali-Ihantala 1944 sekä Jonas Tuomisen elokuvasta Bomarsund - Kaupunki joka katosi. Katselmuksen yhteydessä järjestetään paneelikeskustelu, jonka aiheena on elokuva ja historia. Keskustelua vetää professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta ja paneelissa ovat mukana Klaus Härö, Claes Olsson, Stefan Forss, Jonas Tuominen ja Per-Ove Högnäs. Tapahtuma järjestetään 20. tammikuuta Elokuvasäätiön tiloissa Helsingin Katajanokalla, osoitteessa Kanavakatu 12. YLE Uutiset