Suomalaisturvaajia vastaan iskuyritys Afganistanissa

Suomalaisia rauhanturvaajia vastaan on yritetty tehdä pommi-isku Afganistanissa. Isku ei kuitenkaan onnistunut, sillä pommi ei räjähtänyt. Pommin asettajasta ei ole vielä tietoa.

Kotimaa

Iskuyritys tapahtui maanantaina Maimanassa Pohjois-Afganistanissa suomalaisen alueellisen jälleenrakennusryhmän eli PRT:n ulkopuolella. Tykistön kranaatti oli asetettu kahden metrin päähän tukikohdan rakennuksen seinästä.

Aamulla löydetty ammus ei kuitenkaan räjähtänyt ja rauhanturvaajien eli ISAF-joukkojen pioneerit purkivat räjähteen. 150 millin tykistökranaatti oli ajastettu herätyskellolla.

- Pommi saatiin raivattua iltapäivän aikana niin, että se ei räjähtänyt, eikä siitä aiheutunut vaaraa, ei rauhanturvaajille eikä myöskään paikallisille, sanoi suomalaistukikohdan apulaiskomentaja, everstiluutnantti Timo Hartikainen.

Hartikaisen mukaan vaikuttaa selvältä, että pommi oli suunnattu ISAF-joukkoja vastaan, eikä se liittynyt esimerkiksi paikallisiin välienselvittelyihin.

ISAF-joukot tutkivat asiaa yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa. Joukkojen toimintaan iskuyritys ei vaikuta, vaan töitä jatketaan Hartikaisen mukaan normaaliin tapaan.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen kertoi tiistaina, että kaikki suomalaiset eli runsaat sata rauhanturvaajaa yritetään siirtää jo tämän vuoden aikana Mazar-i-Sharifin kaupunkiin.

Lähteet: YLE Uutiset