1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Punaisia paprikoita vedetty pois markkinoilta

Tukkuliikkeet ovat vetäneet espanjalaisia punaisia paprikoita pois markkinoilta. Paprikoista on tullin laboratoriotutkimuksissa löytynyt torjunta-ainetta, jota ei ole hyväksytty Euroopassa. Enää niitä ei ole kaupoissa, mutta silti jokainen paprikaerä tutkitaan, ennen kuin ne päästetään kauppojen hyllyille.

Kotimaan uutiset

Inex Partners on vetänyt paprikaerän takaisin S-ryhmän kaupoista eri puolilta Suomea. Heinon Tukku Oy on puolestaan vetänyt toimittamansa paprikat pois pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa sijaitsevista ammattikeittiöistä.

Myynnistä poistetut punaiset paprikat ovat Doluz- ja Murgiverde-merkkisiä.

Kielletty torjunta-aine on isofenfos-metyyliä. Sitä ei ole EU:ssa hyväksytty torjunta-aineeksi. Aineesta ei ole tehty vaadittavia turvallisuustestejä, jonka vuoksi sen käyttö on kielletty.

Kiellettyä ainetta sisältävät paprikat ovat levinneet ympäri Eurooppaa. Löydöksiä on tehty ainakin Englannista, Hollannista ja Saksasta.

Suomen tullilaboratorio ryhtyi etsimään kyseistä torjunta-ainetta sen jälkeen, kun sitä löydettiin joulukuussa Saksaan toimitetuista paprikoista. Osa paprikoista ehti mennä kauppoihin, mutta ne vedettiin pikaisesti pois myynnistä. Jatkossa jokainen maahantuotu paprikaerä tutkitaan tullin laboratoriossa, ja erä on käyttökiellossa kunnes tutkimukset varmistuvat.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi