Kalliomäki lupaa miljoonia perloslaisten koulutukseen

Opetusministeri Antti Kalliomäki lupaa Perlokselta irtisanottavien koulutukseen miljoonien eurojen lisärahoitusta. Ministeri arvioi, että hallituksesta ja eduskunnasta löytyy yksimielisyys koulutuksessa tarvittaviin määrärahalisäyksiin.

talous

Kalliomäki ennakoi, että hallitus ja eduskunta ehtivät päättää rahoituksesta vielä kevään aikana. Pohjois-Karjalassa voidaan joutua järjestämään koulutusta jopa sadoille ihmisille, hän arvioi.

Opetusministerin mielestä budjetissa on tällä hetkellä rahaa vain oppisopimuskoulutuksen lisämiseen.

Pääministeri Matti Vanhanen lupaa, että mahdollisuudet siirtää työpaikkoja Pohjois-Karjalaan selvitetään. Hän kuitenkin varoittaa, että mitään välittömiä työpaikkasiirtoja ei ole luvassa.

Vanhasen mukaan uudet yritykset voisivat sijoittua Perlokselta vapautuviin tiloihin. Tehtaiden sulkemista suunnitteleva Perlos on tehdaskiinteistöissä vuokralaisena.

Hallitus päättää Joensuun alueen rakennemuutosrahasta helmikuun alussa. Äkillisille rakennemuutosalueille on varattu täksi vuodeksi 30 miljoonaa euroa. Filatov vetoaa pankkeihin Työministeri Tarja Filatov pyytää pankeilta ymmärrystä Perloksen työntekijöitä kohtaan. Filatov vetosi tämänpäiväisellä Joensuun vierailullaan Pohjois-Karjalan pankkeihin, jotta työttömäksi jäävät saisivat joustoja asunto- ja opintolainojen maksamiseen. Työministeri Filatov nosti esiin myös monia mahdollisia toimia, joilla valtiovalta voi auttaa Pohjois-Karjalaa. Ministeri kertoi itse aloittavansa välittömästi neuvottelut TE-keskuksen tämänvuotisen rahoituksen tarkistamiseksi. Lisäksi rakennemuutosrahapäätöksen yhteydessä tulee Filatovin mukaan voida harkita myös lisäbudjetin antamista. Työministeriö varautuu tukemaan alueen hankkeita myös rakennemuutospaketin jälkeen. Kansanedustajat vetoavat valtioneuvostoon

Pohjois-Karjalan kansanedustajat luovuttavat iltapäivällä valtioneuvostolle vetoomuksen Perloksen tehtaiden sulkemisesta johtuvien vaikutusten minimoimiseksi.

Kansanedustajat vaativat pikaisia täsmätoimia. Vetoomuksessa esitetään muun muassa, että yritysten investointitukiin tulee varata riittävästi rahaa ja hakemukset tulee käsitellä TE-keskuksessa nopeutetussa aikataulussa.

Valtioneuvostelle esitetään lisäksi sosiaaliturvamaksukokeilun laajentamista koko maakuntaan.

Lähteet: YLE Uutiset