Öljyntorjuntatyöt viivästyvät Britanniassa

Britannian viranomaiset eivät ole vielä päässeet pumppaamaan öljyä maan rannikolla lojuvasta vaurioituneesta rahtilaivasta.

Ulkomaat

Viranomaiset ovat huolissaan laivassa olevasta polttoöljystä, jota on yhteensä 3 500 tonnia. Öljyn pumppaamisen piti alkaa jo maanantaina päivällä, mutta teknisten ongelmien vuoksi operaation aloittamista on jouduttu lykkäämään. Vielä ei ole varmuutta siitä, koska pumppaaminen voidaan aloittaa. Aluksen tyhjentäminen öljystä voi kestää jopa viikon. Torstain myrskyssä merihätään joutunut konttialus hinattiin rannan tuntumaan Branscomben edustalle, jossa se on edelleen. MCS Napoli-nimisessä konttialuksessa on kaksi pahaa repeämää, eikä se kestä hinausta satamaan. Laivan omista tankeista on jo valunut mereen arviolta 200 tonnia kevyttä polttoöljyä. Öljy on levinnyt kahdeksan kilometriä pitkäksi lautaksi ja se uhkaa Lymen rannikkoa, joka on nimetty maailman kulttuuriperintökohteeksi. Laivan lastina oli yli 2 300 konttia, joista noin 150 sisältää myrkyllisiä kemikaaleja. Konteista arviolta 200 on pudonnut mereen, ja niistä ainakin muutama sisältää myrkyllisiä aineita.

Poliisi on varoittanut ihmisiä koskemasta kontteihin, mutta siitä huolimatta rantaan ajautuneista konteista on varastettu mm. moottoripyöriä, kosmetiikkaa, vaatteita ja elektroniikkaa. Rannalle onkin asetettu poliisivartio uusien rötösten estämiseksi ja Branscombeen johtavat tiet on suljettu.

Lähteet: AFP, Reuters