SDP yrittää paluuta pääministeripaikalle

Sosiaalidemokraatit yrittävät maalisvaaleissa nousta uudelleen pääministeripuolueeksi neljän vuoden tauon jälkeen. Mielipidemittaukset eivät kuitenkaan lupaile mitään maanvyöryvoittoa.

Kotimaa

Eduskunnan satavuotisen historian aikana on ennen ensi maaliskuuta järjestetty 34 vaalit. Vain viisi kertaa on käynyt niin, että suurin puolue on joku muu kuin sosiaalidemokraatit. Puolue yrittää nyt kaikkensa palauttaakseen suurimman ryhmän aseman, omia äänestäjiä houkutellaan uurnille, muun muassa porvarihallituksen uhkakuvaa esiin nostamalla.

Vaaliasetelmia tarkasteltaessa sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan ole saamassa mitään vuoden 95 vaalien kaltaista suurvoittoa. Toisaalta tappioitakaan ei ole juuri näkyvissä.

Tarkasteltaessa maata pohjoisesta etelään voi todeta, että Lapissa puolue pitää varmaankin ainoan paikkansa ja yrittää nostaa Oulun paikkamäärän kahdesta kolmeen. Sen onnistuminen on kuitenkin kiinni siitä, miten vasemmistoliitto onnistuu vaaleissa.

Etelä-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta demareilla on kussakin vaalippirissä kolme edustajaa ja paikkamäärä säilyy todennäköisesti samana. Pohjois- ja Etelä-Savo ovat kumpikin kahden demariedustajan vaalipiirejä - lisäpaikka on ehkä mahdollinen edellisessä, mutta muiden ryhmien vaaliliitot tuovat kapuloita rattaisiin.

Pirkanmaalla, Hämeessä ja Kymin vaalipiirissä on jokaisessa nyt viisi demariedustajaa. Paikat säilynevät vaikka Kymessä viimeisen paikan säilyttäminen voi vaatia paljon työtä. Satakunnassa demariedustajilla on menossa sukupolvenvaihdos, mutta kolmen edustajan säilyttäminen on hyvin mahdollista. Varsinais-Suomessa demareilla on mahdollisuus lisätä paikkalukunsa neljästä viiteen.

Uudenmaan yhdeksää paikkaa demarit puolustavat Antti Kalliomäen johdolla. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma on siirtynyt ehdolle Helsinkiin, jossa myös ulkoministeri Erkki Tuomioja vetänee melkoisen äänipotin. Toisaalta Paavo Lipposen 26 000 ääntä ovat nyt poissa laskuista, joten seitsemännen edustajan saaminen ei ole helppoa. Mainittakoon vielä kuriositettina, että sosiaalidemokraateilla on ensimmäisen kerran historian aikana mahdollisuus saada edustaja Ahvenamaalta, jossa porvaririntama ei ole kovin yhtenäinen. Epätodennäköistä se silti on. Kimmo Henriksson

Lähteet: YLE Uutiset