Keskusta haluaa taas suurimmaksi

Vaalikampanjansa lauantaina avannut Suomen keskusta pyrkii säilyttämään pääministeripuolueen asemansa vaalien jälkeen. Eduskuntatoimittaja Kimmo Henrikssonin mukaan siinä on paljon tekemistä.

Maalaisliitto-keskusta on historiansa aikana ollut eduskunnan suurin puolue neljä kertaa, koskaan aikaisemmin ei kuitenkaan kahta kertaa peräkkäin. Nyt keskusta yrittää säilyttää asemansa jo senkin vuoksi, että puolue katsoo vain sitä tietä olevansa täysin varma paikasta hallituksessa.

Vaaliasetelmat eivät kuitenkaan ole keskustalle kovin helpot. Jos katsoo maata pohjoisesta etelään, voi sentään arvella, että keskusta säilyttää Lapin vaalipiirissä kolme paikkaansa, mutta kilpailu ehdokkaiden kesken on armoton, varsinkin kun Paavo Väyrynen asettui taas ehdolle eduskuntaan. Oulun vaalipiirin 18:sta paikasta keskustalla on nyt puolet, eikä lisäys ole helppoa ellei vasemmistoliitto menetä viimeistä paikkaansa, jota tosin kärkkyvät myös demarit.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa keskusta todennäköisesti menettää paikan, näillä näkymin RKP:lle ja kokoomukselle. Pohjois- ja Etelä-Savossa keskustaa ilmeisesti pitää paikkansa, mutta lisäys on on äärimmäisen vaikeaa.

Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassakin näyttää siltä, että keskusta pitää vanhat asemansa, mutta parannusta ei ole odotettavissa. Sama koskee Varsinais-Suomea, Hämettä ja Kymin vaalipiiriä.

Kaikki puolueet uskovat kuitenkin, että suurimman ryhmän asema ratkaistaan etelän suurissa vaalipiireissä. Helsingissä keskustalla on Anneli Jäätteenmäen poisjäännin jälkeen vain hyvin pienet mahdollisuudet säilyttää kaksi paikkaa. Uusimaa on sen sijaan perinteisesti vaalipiiri, jonka äänten jakautumista on lähes mahdoton ennakoida. Keskustalla on Uudellamaalla listoilla kärkikaartinsa Matti Vanhasesta Tanja Saarelaan. Vaalipiirin 34:lle edustajapaikalle on kuitenkin muitakin nimekkäitä pyrkijöitä - kokoomuksen Sauli Niinistö kärjessä. Viiden paikan säilyttäminenkin olisi keskustalle kohtuullinen tulos.

Kimmo Henriksson