Ulkomaat lyhyesti 24.1.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

KENIASSA riehuva Rift Valley -kuume on surmannut yli sata ihmistä reilun kuukauden aikana. Moskiittosääskien levittämä kuumetauti puhkesi Keniassa joulukuun puolessa välissä, ja sairastuneita on jo noin 300. Tauti on levinnyt nopeasti Kenian tiheästi asutuilla alueilla. Tautiin ei ole vielä kehitetty rokotetta.

YHDYSVALLOISSA senaattori John Kerry ei aio pyrkiä demokraattien ehdokkaaksi seuraavissa presidenttivaaleissa. Kerry hävisi vuoden 2004 vaalit niukasti presidentti George Bushille. Nyt hän olisi joutunut käymään kovan kamppailun etenkin New Yorkin senaattorin Hillary Clintonin ja Illinois'n senaattorin Barack Obaman kanssa.

MAAILMAN VANHIN IHMINEN puertoricolainen Emiliano Mercado del Toro on kuollut 115-vuotiaana, kertoo hänen perheensä. Del Toro kuoli lyhyen sairauden jälkeen. Cabo Rojossa Puerto Ricon lounaisosassa 21.8. 1891 syntynyt del Toro sai maailman vanhimman ihmisen tittelin kaksi vuotta sitten, kun siihen asti titteliä hallussaan pitänyt yhdysvaltalainen Elizabeth Bolden kuoli 116-vuotiaana.

UNKARISSA on todettu H5-tyypin lintuinfluenssaa. Maan viranomaiset kertoivat havainnosta keskiviikkona Euroopan komissiolle. Vielä ei tiedetä, onko kyseessä ihmiselle vaarallinen H5N1-tyypin virus. Kuolleista hanhista otetut näytteet lähetetään tarkeempiin tutkimuksiin EU:n Lontoon-laboratorioon.

VENÄJÄLLÄ sadat ihmiset ovat osoittaneet mieltä Moskovassa vastustaakseen Viron päätöstä siirtää toisen maailmansodan neuvostosotilaiden muistopatsas pois Tallinnan keskustasta. Viron pääministeri Andrus Ansip on perustellut päätöstä muun muassa sillä, että monet virolaiset kokevat patsaan loukkaavana.

PERUSSA ainakin 16 ihmistä on kuollut ja sadat jääneet kodittomiksi maan keskiosaa piinaavissa mutavyöryissä, jotka saivat alkunsa viikonlopun rankkasateista. 20 ihmisen kerrotaan olevan kateissa. Mutavyöryalueille on julistettu hätätila. Meteorologien mukaan lisää sateita on odotettavissa.

ITALIASSA poliisi on tehnyt suurratsian ihmissalakuljetusta vastaan. Poliisi pidätti yhteensä 780 ihmistä ihmissalakaupasta epäiltynä. Ratsioita tehtiin yhteensä 17 alueella eri puolilla Italiaa. Uhrit olivat pääosin itäeurooppalaisia naisia, jotka oli pakotettu prostituoiduiksi. Epäillyistä rikollisista oli tehty noin tuhat ilmiantoa.

Matkustajakoneen kaappaus SUDANISSA on päättynyt. Tuntematon aseistautunut henkilö kaappasi Sudanin sisäisellä lennolla olleen koneen. Kaappaja vaati konetta lentämään Britanniaan. Koneessa ei ollut kuitenkaan tarpeeksi polttoainetta, ja se laskeutui naapurimaa Tsadin pääkaupunkiin N´Djamenaan. Kaikki lennolla olleet 103 ihmistä ja miehistön jäsentä ovat turvassa.

IRAKISSA maan opetusministeri on joutunut murhayrityksen kohteeksi. Tuntemattomat asemiehet avasivat tulen ministerin autosaattuetta vastaan moottoritiellä Bagdadin eteläpuolella. Yksi henkivartija sai surmansa ja toinen sai vakavia vammoja. Ministeri selvisi hyökkäyksestä vammoitta.

YHDYSVALLOISSA on alkanut Irakin sotaa koskevan CIA-vuotoskandaalin oikeudenkäynti. Valkoisen talon avustajana toiminutta Lewis Libbya syytetään CIA-vakoojan paljastamisesta Irakin sodan aikana.

Puolalainen journalisti ja kirjailija RYSZARD KAPUSCINSKI on kuollut 74 vuoden iässä. Kapuscinski raportoi 60- ja 70-luvuilla Puolan uutistoimistolle Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta ja kirjoitti matkoiltaan myös kirjoja. Hänet tunnettiin sotakuvausten lisäksi kolmannen maailman arjen kuvaajana.