Lähi-idän rauhaan valettiin uskoa Sveitsissä

Israelin ja palestiinalaisten johtajat vakuuttelevat uskoaan Lähi-idän rauhaan ja Palestiinan valtion syntymiseen.

Ulkomaat

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas keskusteli Israelin ulkoministerin Tzipi Livnin ja varapääministeri Shimon Peresin kanssa Lähi-idän tilanteesta torstaina Maailman talousfoorumin ohessa Sveitsin Davosissa.

Livni vakuutteli, ettei Palestiinan valtio ole illuusio, vaan se on saavutettavissa. Israelin ja palestiinalaisten neuvottelujen tulee Livnin mukaan perustua ajatukselle kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain.

Livni kehotti myös kansainvälistä yhteisöä tukemaan maltillisten valtaa Lähi-idässä. Abbasille hän sanoi, etteivät kompromissit ääriainesten kanssa edistä rauhanhanketta.

Abbas: Rauhan aika on nyt Abbas totesi Lähi-idän kaipaavan nyt kipeästi rauhaa. - Israelin ja palestiinalaisten konflikti on yksi vakavimmista konflikteista, joka kaipaa ratkaisua. Olen täysin vakuuttunut siitä, että huolimatta kaikista vaikeuksista, rauhanhankkeen jatkamiseen tarvittava henki on olemassa, Abbas sanoi. Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat ja Israelin apulaispuolustusministeri Efraim Sneh tapasivat niin ikään torstaina Davosissa. He totesivat, ettei Lähi-idän rauhanneuvotteluissa tarvita välittäjää, vaan osapuolet pystyvät neuvottelemaan suoraan toistensa kanssa. Sneh sanoi kuitenkin osapuolten tarvitsevan tukea sekä omiltaan että kansainväliseltä yhteisöltä. Palestiinalaisten keskinäiset yhteenotot jatkuvat Palestiinalaisjärjestö Hamasin turvallisuusjoukkojen jäsen on kuollut ja seitsemän haavoittunut tienvarsipommin räjähdyksessä Gazan kaistalla. Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta Hamas syyttää torstai-iltana tehdystä iskusta kilpailevaa Fatah-järjestöä. Palestiinalaisten sisäinen kiista on vaatinut viime kuukausien aikana yli 60 ihmisen hengen. AP, Reuters