Castrénin Pompeji-kirjalle Lauri Jäntin tietokirjapalkinto

Paavo Castrén on saanut kirjastaan Pompejilaisia kohtaloita Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon. 14 000 euron palkinnon lisäksi säätiö jakoi myös kolme kunniamainintaa.

kulttuuri

Johtaviin Pompeji-tutkijoihin lukeutuva Castrén on säätiön mukaan oiva popularisoija: hänen ei tarvitsi sormellaan osoitella yhteneväisyyksiä omaan aikaamme. Lukijalle jää perustelujen mukaan löytämisen ilo - ja kiehtovia faktoja ja tarinoita tuntuu riittävän loputtomasti.

Vesuvius-tulivuoren purkauksen seitsemäksitoista vuosisadaksi kätkemä Pompeji avautuu Castrénin kirjassa kolmen kertojan voimin. Poikkeukselliseksi raati kehuu kirjaa siksi, että tulevalla katastrofilla on sivurooli moniin jo kirjoitettuihin romaaneihin verrattuna.

Lauri Jäntin säätiö antoi myös kunniamaininnat kolmelle teokselle: Kari Kuulan Helvetin historialle, Jukka Maalammen kirjalle Albert Einstein ja moderni fysiikka sekä Tieto-Finlandia-ehdokkaanakin olleelle Eero Saarenheimon kirjalle Casanova ja Sprengtporten.

Raatiin kuuluivat dosentti Jorma Kaimio, professori Anto Leikola, tiedotuspäällikkö Jan Rydman, lehtori Tuula Uusi-Hallila, talousjohtaja Claes voin Heiroth sekä arkkitehti Ilona von Heiroth.

Lähteet: YLE Uutiset