Saudi-Arabian kuningas kutsuu Fatahin ja Hamasin johdon Mekkaan

Saudi-Arabian kuningas on kutsunut palestiinalaisten Fatah- ja Hamas-järjestöjen johtajat Mekkaan neuvottelemaan erimielisyyksistään.

Ulkomaat

Saudi-Arabian virallisen uutistoimiston mukaan kuningas Abdullah on avoimella kirjeellä kutsunut keskenään kinastelevat osapuolet selvittämään erimielisyyksiään neutraaliin ympäristöön ilman kolmansia osapuolia.

Abdullah kehotti osapuolia olemaan järkeviä ja keskustelemaan ongelmista. Palestiinassa sattuneita väkivaltaisia yhteenottoja kuningas pitää häpeällisinä.

Palestiinalaiset Fatah- ja Hamas-järjestöt ovat hyväksyneet Saudi-Arabian ehdotuksen rauhanneuvotteluista.

Katutaistelut Gazassa jatkuneet kolmatta päivää

Palestiinalaisjärjestöjen katutaistelut Gazan kaupungissa ovat jatkuneet kolmatta päivää. Fatahin ja Hamasin yhteenotoissa on kuollut jo 25 ihmistä ja kymmenet ovat havoittuneet.

Palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania on vedonnut presidentti Mahmoud Abbasiin, jotta tämä vetäisi Fatahin joukot pois kaduilta.

Fatahin edustajan mukaan Hamasin taistelijat ovat vastuussa jännityksen kiristymisestä ja tappamisesta.

Hamasin kannattajat sieppasivat Gazassa Fatahin turvallisuusjoukkojen johtajan, joka kuitenkin vapautettiin pian tapahtuneen jälkeen. Kyseessä on tiettävästi korkea-arvoisin henkilö, joka on siepattu järjestöjen välisissä kahinoissa.

Hamas syyttää presidentti Abbasia vallankaappausyrityksestä, koska Abbas viime kuussa ilmoitti ennenaikaisista presidentin ja parlamentin vaaleista.

Sitä ennen Fatah ja Hamas olivat yrittäneet turhaan sopia yhteishallituksesta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters