Rikkaat saavat parempaa hoitoa

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä suosii hyvätuloisia. OECD:n tekemän kansainvälisen vertailun mukaan potilaan tulotaso vaikuttaa meillä lääkärissä käyntiin enemmän kuin useimmissa muissa läntisissä teollisuusmaissa.

Kotimaa

Suomen lisäksi terveydenhuolto suosii yhtä paljon hyvätuloisia vain Yhdysvalloissa ja Portugalissa.

Stakesin Tampereen yksikön päällikkön Juha Teperin mukaan työterveyshuolto toimii Suomessa hyvin, mutta kunnallisten terveyskeskusten mahdollisuudet palvella potilaitaan ovat heikentyneet.

- Me arvasimme, että Suomi on pikkuisen hyvätuloisia suosiva, mutta yllätys oli että olemme Portugalin ja USAn kanssa kaikkein huonoimassa tilanteessa, Teperi kertoo Radiouutisille.

Stakesin tutkimusraportin mukaan kuilu perusoikeuksien ja arkitodellisuuden välillä syvenee, jos kaikille kansalaisille tarkoitettujen terveyskeskusten kyky palvella asiakkaitaan mm. lääkäripulan takia jatkuvasti heikkenee.

- Esimerkiksi sairaalalähetteistä yhä suurempi osa kirjoitetaan nykyään muualla kuin terveyskeskuksissa, sanoo Teperi.

- Jos terveyskeskusten kyky palvella edelleen heikkenee, niin meillä on riski siitä, että oikeudenmukaisuuden ongelmat edelleen kasvavat, että köyhät tai pienituloisimmat eivät jatkossakaan saa tarvitsemiaan palveluja, ja se on tilanne, joka on vastoin ihan perustuslain kirjainta ja henkeä, kertoo Stakesin Tampereen yksikön päällikkö Juha Teperi.

YLE Uutiset