1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hubblen pääkamera lakkasi toimimasta

Avaruusteleskooppi Hubblen tärkein kamera on lakannut toimimasta. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan syynä on maata kiertävään kaukoputkeen tullut sähkövika.

Toimintahäiriötä pidetään suurena menetyksenä, sillä vuodesta 2002 asti käytössä olleella kameralla on saatu avaruudesta huipputarkkoja valokuvia tähtitieteilijöiden käyttöön.

Hubbleen on tarkoitus asentaa uusi korvaava kamera ensi vuoden syyskuussa tehtävällä avaruuslennolla, mutta siihen saakka tutkijat joutuvat tulemaan toimeen teleskoopin muiden tutkimuslaitteiden kanssa. Vanhan kameran korjaaminen avaruuskävelyllä lienee liian vaikea ja aikaa vaativa tehtävä.

ACS-kamera koostuu itse asiassa kolmesta tutkimuslaitteesta, jotka havainnoivat maailmankaikkeutta ultravioletti- ja infrapuna-aallonpituuksien välisellä kaistalla. Instrumenteista kaksi on nyt lakannut toimimasta, mutta kolmas on mahdollista vielä saada toimintaan, kertoo Nasan edustaja Preston Burch. Kyseessä on jo toinen kameraan tulllut sähkövika vuoden sisällä.

Hubble-teleskooppi on kiertänyt Maata vuodesta 1990 asti. Avaruuskaukoputken avulla astronomit ovat voineet nähdä kauemmas avaruuteen kuin perinteisillä teleskoopeilla, sillä ilmakehä heikentää näkyvyyttä maan pinnalta.