Katran esittämä Tietäjä-kappale saa jatkaa Euroviisuissa

Yleisradiossa päätettiin tiistaina, että Suomen euroviisuedustajaksi pyrkivän Katran kilpakappale Tietäjä saa jatkaa kisassa. Yksimielisen päätöksen tehneessä raadissa oli mukana niin kevyen kuin klassisenkin musiikin säveltäjiä.

Laulua epäiltiin jäljitelmäksi hollantilaisen metalliyhtyeen kappaleesta, sillä Tietäjän kertosäe tuntuu kuunnellessa muistuttavan Within Temptation -bändin parin vuoden takaista hittiä Jillian. Yleisradio tutki plagiointiepäilyt, ja avuksi kutsuttiin neljä ulkopuolista musiikin asiantuntijaa arvioimaan kappaleiden samankaltaisuutta. Asiantuntijat olivat Kalle Torniainen, Veikko Samuli, Riku Niemi ja Pertti Haverinen. He ovat kaikki sitä mieltä, että vaikka laulujen kertosäkeissä on aivan aluksi samankaltaisuutta tunnelmassa ja rytmissä, Tietäjää ei mitenkään voi pitää Jillianin jäljitelmänä.Melodiat ja soinnutus poikkeavat toisistaan selvästi myös kiistellyssä kertosäkeessä, eivätkä kappalet muissa kohdin muistuta toisiaan. Näin ollen Katra saa laulaa Tietäjän Suomen euroviisukarsinnan loppukilpailussa, joka järjestetään Turun Caribiassa 17. helmikuuta.

Tietäjä

ja

Jillian

käyttävät samankaltaisia tyylikeinoja Vuonna 2004 hitiksi noussut Jillian ja Euroviisuihin tarjolla oleva Tietäjä ovat sikäli sukua toisilleen, että molemmissa naislaulaja laulaa hiukan oopperatyyliin korkealta, ja taustalla soi paatoksellinen raskas rock. Tällainen samankaltaisuus ei vielä tarkoita muuta kuin samaa tyylilajia.

Kun kappaleiden kertosäkeiden kaksi alkutahtia sommittelee samaan sävellajiin, huomaa, että melodian kulku on samantapainen, mutta melodia alkaa eri äänestä, eikä etene identtisesti.

Molempien kappaleiden tunnelma muistuttaa melko lailla Carl Orffin orkesteriklassikkoa Carmina Buranaa. Tietäjän on säveltänyt ja sovittanut Risto Asikainen, sanat ovat Asikaisen ja Ilkka Vainion. Katran viisukappaleesta alettiin kuhista pian lauantaisen euroviisukarsinnan jälkeen Internetissä, jonka käyttäjistä monet olivat huomanneet kappaleiden sukulaisuuden. Kappaleita voi verrata toisiinsa esimerkiksi YouTube-nettipalvelun sivuilla. Jäljittelyä on hankala osoittaa Jäljitelmän ja kahden itsenäisen teoksen raja on usein kuin veteen piirretty viiva. Suomessa plagioinneista tulee tekijänoikeusjärjestö Teoston selviteltäväksi vuosittain vajaat kymmenen kärhämää. Mitään selvää plagioinnin rajaa (kuten niin kutsuttua enintään neljän tahdin lainaamisen rajapyykkiä) ei ole olemassa. Teoston ohjelmistoasimiehen Jan Vainion mukaan mahdollinen jäljittely pitää aina tutkiatapauskohtaisesti. - Plagiointia on esimerkiksi sellainen, että kokonainen kertosäe on aivan samanlainen. Parin tahdin samankaltaisuus ei välttämättä riitä, arvioi Vainio. Musiikissa tuttuuden tunnetta saattaa lisätä se, että keskenään erilaiset kappaleet soitetaan samanlaisilla soundeilla. Soittotyylien kopioiminen on musiikissa kuitenkin sallittua. Kuinkas muutenkaan, sillä esimerkiksi hittien tekeminen pohjautuu entuudestaan tuttujen musiikkielementtien kierrättämiseen. YLE Uutiset Katso TV-uutisten juttu aiheesta (ma 29.1.2007) Tietäjä-kappaleen tiedot ja sanat Ylen viisusivustolla