Bushin hallinto painostanut ilmastotutkijoita?

Yhdysvalloissa tieteenharjoittajat väittävät presidentti George Bushin hallinnon muokanneen mieleisekseen tutkijoiden ilmaston lämpenemistä koskevia raportteja.

luonto

Tiedemiesten etujärjestö Union of Concerned Scientists kertoi kongressin alaisen komitean kuulemisessa, että noin 150 tiedemiestä sanoo kokeneensa henkilökohtaisesti poliittista painostusta ilmaston lämpenemisen vähättelemiseksi viiden viime vuoden aikana.

Liki yhtä moni tiedemies sanoi, että heidän tutkimustulostensa merkitystä on muuteltu ennen tuloksen julkaisemista.

Tieteilijöitä on vaadittu poistamaan kirjoituksista käsitteitä, kuten ilmastonmuutos tai ilmaston maailmanlaajuinen lämpeneminen.

Tieteilijöiden mukaan ainakin Valkoisen talon virkamies Phil Cooney muutti aktiivisesti kirjoituksia Bushin ilmastonmuutosta epäilevää politiikkaa myötäileväksi.

Cooney on entinen öljyalan American Petroleum Instituten lobbari. Hän erosi öljyjätti ExxonMobilin palveluksesta vuonna 2005. Valkoinen talo kiistää syytökset Valkoinen talo on aiemmin jo torjunut syytökset vääristelystä. Kansakunnan tilaa käsitelleessä puheessaan viime viikolla presidentti Bush totesi ilmaston lämpenemisen olevan vakava ongelma. Hallinnon linjana on kuitenkin edelleen, että kasvihuonekaasupäästöille ei haluta pakollisia rajoituksia. Niitä pidetään vahingollisena maan taloudelle.Tulevien presidentinvaalien kärkiehdokkaat sen sijaan vaativat kongressia ryhtymään toimiin kasvihuonekaasujen kuriin saamiseksi.

- Ilmastonmuutoksesta on turha enää väitellä, väittelyn aika on ohi. Sen sijaan on aika toimia, sanoo senaattori John McCain.

Demokraattien kärkiehdokas, senaattori Hillary Clinton muotoilee saman asian sanomalla, että ilmastonmuutoksessa on kyse ongelmasta, jonka ratkaisulle aika on koittanut. Saman puolueen Barak Obama ilmoitti, että liian moni on liian kauan vähätellyt varoituksia ilmaston lämpenemisestä.

Lähteet: YLE Uutiset