Gazan tulitauko rikkoutui jälleen

Palestiinalaisten sisäinen valtakamppailu on jälleen johtanut verisiin yhteenottoihin Gazassa.

Ulkomaat

Neljä ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut Bureijin kaupungissa Gazan keskiosissa. Kuolleiden joukossa on ainakin yksi presidentti Mahmoud Abbasin turvallisuuskaartin jäsen.

Yhteenotto alkoi, kun ääri-islamilaisen Hamas-järjestön taistelijat hyökkäsivät Abbasin turvallisuuskaartille tarvikkeita kuljettavan saattueen kimppuun. Hamasin mukaan saattue kuljetti aseita, mutta kaartin mukaan neljän rekan lastina oli telttoja ja lääkintätarvikkeita.

Tapauksen jälkeen Pohjois-Gazassa syttyi erillisiä yhteenottoja Abbasin Fatah-järjestön sekä Hamasin jäsenten välillä. Yhteenotot vaarantavat tulitauon, jonka keskinäistä valtakamppailua käyvät järjestöt solmivat kolme päivää sitten.

Yhdysvallat on luvannut tukea presidentti Abbasille uskollisen, 4000 miehen turvallisuuskaartin koulutusta ja varustusta 86 miljoonalla dollarilla eli noin 65 miljoonalla eurolla. Aseistusta kaarti saa Yhdysvaltain liittolaisilta, Jordanialta ja Egyptiltä. Tuella pyritään patoamaan ääri-islamilaisen Hamas-järjestön varustautumista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters