1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 3.2.2007

FILIPPIINEILLÄ perjantaina sattuneessa säiliöauton räjähdyksessä kuolleiden määrä on noussut 50:een. Perjantaina räjähdyksessä kuolleiksi ilmoitettiin 27. Ainakin 65 ihmistä on loukkaantunut, kymmenet heistä vakavasti. Nesteytettyä hiilidioksidia kuljettanut auto suistui päin kalliota ja syttyi tuleen Zamboanga del Surin maakunnassa. Seuranneessa räjähdyksessä tuhoutui useita valtatiellä olleita muita autoja.

CHILESSÄ ainakin kymmenen matkailijaa on kuollut hotellipalossa maan eteläkärjessä Punta Arenasin kaupungissa. Tuli tuhosi pienen hotellin. Poliisin mukaan kuolleet ovat kotoisin Argentiinasta, Saksasta ja Hollannista. Poliisi tutkii palon syitä.

Kilpailevat PALESTIINALAISRYHMÄT Hamas ja Fatah yrittävät jälleen saada tulitaukonsa voimaan. Osapuolet ovat sopineet asemiestensä vetämisestä pois Gazan kaduilta ja tiesuluilta. Ilmoituksesta huolimatta Gazasta on kuulunut ajoittaista laukaustenvaihtoa. Torstaina alkaneissa taisteluissa on kuollut 25 ja haavoittunut 240 ihmistä.

Kansallista sopua etsivässä ITÄ-TIMORISSA järjestetään presidentinvaalit huhtikuun alussa ja parlamenttivaalit pian sen jälkeen, kertoo presidentti Xanana Gusmao. Hän ei asetu ehdolle.

Venäjä ja Ukraina uudenaikaistavat pääkaupunkiensa välisen MOOTTORITIEN. Maiden liikenneministerit ovat sopineet Moskovan ja Kiovan välisen moottoritien uudistamisesta vuoteen 2010 mennessä. Maat vakuuttavat, ettei moottoritien käytöstä peritä tietulleja.

Live Aid -muusikkotähti BOB GELDOF aikoo perustaa maailman rauhaan kannustavan tv- ja Internet-kanavan. Kanavan rahoittaa norjalainen ihmisoikeusjärjestö Point of Peace. Kanavalla nähtäneen muun muassa videoita sekä yleisön tekemää sisältöä. Live Aid -konsertin perustaja Geldof on ollut ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi kolmesti.