1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähköiset maksutavat kiinnostavat ja pelottavat

Kuluttajat ovat kiinnostuneita uusista sähköisistä maksutavoista, mutta arkailevat niiden käyttöönottoa.

talous

Käteisostokset ja laskujen maksaminen pankissa vähenevät edelleen. Vastaavasti sähköinen maksaminen sekä korttien ja matkapuhelimen käyttö maksamisessa lisääntyvät.

Etenkin vielä harvinaiset sähköinen lasku ja matkapuhelimella maksaminen kiinnostavat kuluttajia helppokäyttöisyytensä ja tietojen arkistoinnin vaivattomuuden vuoksi.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Pankin ja Helsingin kauppakorkeakoulun kyselytutkimuksesta. Kyselyyn osallistui liki tuhat vastaajaa.

Maksupalvelun hinta vaikuttaa maksutavan valintaan odotettua vähemmän. Tutkijat olettavat syyn piilevän siinä, että yksittäisen maksun yhteydessä hintaetu jää pieneksi. Sen sijaan maksuvälineiden turvallisuus ja luotettavuus ovat tärkeitä valintakriteereitä.

Maksutapojen muutos jakaa kuluttajat selvästi kahteen ryhmään. Enemmistö toivoo alan kehitystä, mutta noin kolmannesta maksamisen sähköistyminen ja pankkikonttoreiden vähentyminen huolestuttaa.

Siirrettävät tilinumerot kiinnostavat Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että suomalaiset ovat kiinnostuneet myös tilinumeroiden siirtämisestä pankista toiseen. Tilinumeron siirrettävyyttä on ehdotettu keinoksi lisätä rahoituspalvelujen kilpailua euroalueella. Suomalaiset kuluttajat toivovat kilpailun lisäämistä ja ovat kiinnostuneita tilinumeroiden siirrettävyydestä. Nykyisin matkapuhelinnumeron voi jo siirtää puhelinliittymää vaihdettaessa. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi