Lankia: Keskusta ja kokoomus eivät voi yhdistyä

Keskustan entinen puoluesihteeri, kansanedustaja Eero Lankia ei usko keskustan ja kokoomuksen yhdistymiseen pitkälläkään tähtäimellä, kertoo keskustan verkkolehti Apila.

Vaaliuutiset 2008

Kokoomuksen eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Ben Zyskowicz on esittänyt, että maan kaksi suurinta porvaripuoluetta voisivat yhdistyä parin vuosikymmenen kuluessa.

Lankian mukaan puolueet ovat ideologialtaan ja kannattajakunnaltaan liian kaukana toisistaan, jotta yhdistyminen olisi mahdollista.

Lankia ei myöskään kannata Ruotsin mallin mukaista blokkipolitiikkaa, mikä tarkoittaisi, että Suomen eduskuntaan voitaisiin muodostaa porvarillinen enemmistöblokki.

- Poliittisen kentän jako kahteen blokkiin ei olisi hyvä asia ja se kaventaisi demokratian vaihtoehtoja, Lankia toteaa.

Kalliomäki: Porvaripuolueet varautuvat yhteistyöhön

Opetusministeri, SDP:n kansanedustaja Antti Kalliomäki arvelee porvaripuolueiden varautuvan hallitusyhteistyöhön, vaikka SDP:stä tulisikin vaaleissa suurin puolue. Kalliomäen mukaan keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen ei ole sitonut havittelemaansa pääministerin paikkaa suurimman puolueen asemaan.

- Vanhanen tietää, että keskustan jäädessä kakkoseksi SDP:n taakse, on kokoomus valmis tarjoamaan keskustalle pääministerin paikkaa kultalautasella, opetusministeri Kalliomäki kirjoittaa Uutispäivä Demarin kolumnissa.

Hän muistuttaa sosiaalidemokraattien tavoittelevan pääministerin paikkaa vain, jos SDP on vaalien jälkeen suurin puolue.

Lähteet: YLE Uutiset