Hyppää sisältöön

Vanhanen: Valtiontaloudessa jopa 5 miljardin jakovara

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan valtiontalouden liikkumatila alkavalla vaalikaudella on 4 - 5 miljardia euroa. Vanhasen mielestä se on jaettava valtion menonlisäysten, veronkevennysten ja ylijäämäisen valtiontalouden kesken.

Keskustalaisessa talousseminaarissa Helsingissä puhunut Vanhanen sanoi SDP:n muuttaneen talouslinjaansa. Hänen mukaansa SDP korostaa vaaliohjelmassaan vain menojen lisäämistä uohtaen veronkevennykset.

- Suurten puolueiden julkistettua vaaliohjelmansa olen erityisen huolestunut SDP:n muuttuneesta talouslinjasta. SDP:n esitys käyttää jopa 60 prosenttia jakovarasta valtion menojen lisäämiseen eikä jätä yrittäjyyden ja kotimarkkinatyöpaikkojen kannalta välttämättömään verojen keventämiseen mitään varaa, Vanhanen sanoi. Hänen mukaansa ohjelma uhkaa puhaltaa liekin talouskasvun edellytyksiltä.

- En usko, että talouskasvua, yrittäjyyttä ja työllisyyttä pystytään hoitamaan vain valtion kassan kautta. Muistutan, että palkankorotusten takia pelkästään veroprosenttien pitämiseksi ennallaan tarvittaneen 1 - 1,5 miljardin euron veronkevennykset, kun huomioidaan välttämätön tarve nostaa työeläkemaksuja, Vanhanen jatkaa SDP:n arvostelua. Myös kokoomus sai talousseminaarissa puhuneelta Vanhaselta sapiskaa. - Kokoomuksen esitys vain miljardin euron menolisäyksistä taas ei tule riittämään. Kun huomioidaan pelkästään odotukset tutkimus -ja tuotekehityspanostuksista, kehitysavun kasvattamisesta ja liikenneinfrarahojen lisäyksistä, Kokoomuksen menobudjetti täyttyy helposti jo näistä, Vanhanen sanoo. Keskustan puheenjohtajan mukaan keskustan 1,5 miljardin euron esitys antaa mahdollisuuden tarpeellisiin tulonsiirtoihin kuten lapsilisiin, opintorahaan ja eläkkeisiin sekä esimerkiksi hoivapalvelujen parantamiseen. Heinäluoma tyrmää

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma toppuuttelee Vanhasen rahanjakopuheita ja perää niille myös katetta.

- Kehottaisin kaikkia puolueita pitämään huolta siitä, että heillä on sellaiset ohjelmat ja lupaukset, jotka he ovat valmiit myös rahoittamaan vaalien jälkeen. Nyt minusta näyttää siltä, että on suuri riski, että keskustakin esittää pitkän listan lupauksia, mutta ei esitä niihin rahoitusta, Heinäluoma arveli.

- Syyttämisen sijaan keskusta voisi laittaa omat 280 vaalilupaustansa edes jonkinlaiseen järjestykseen ja esittää niille rahoituksen

Heinäluoman mukaan keskusta on unohtanut työllisyyden, terveydenhoidon ja vanhustenhoidon tarpeet esitellessään erilaisia verojen alennuksia. Hän pitää kokoomuksen ja keskustan talouslinjauksia nykyään jo erittäin samankaltaisina.

.
.