Ranskalaislehti oikeuteen rasismista

Ranskassa viikkolehti Charlie Hebdo on haastettu oikeuteen rasismista syytettynä. Ranskan Islamilaisten järjestöjen liitto ja Pariisin suurmoskeija syyttävät lehteä tahallisesta hyökkäyksestä muslimeja vastaan.

Ulkomaat

Lehti julkaisi tasan vuosi sitten profeetta Muhammedia esittäviä pilakuvia. Alunperin, syksyllä 2005, kuvat julkaisi tanskalainen Jyllands-Posten -lehti.

Asiasta nousi tuolloin valtava kohu ympäri muslimimaailmaa. Tanskalaislippuja poltettiin ja tanskalaisia tuotteita boikotoitiin näyttävästi eri puolilla islamilaisissa maissa.

Pariisissa satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon kustantajaa Philippe Valia uhkaa nyt kovimmillaan kuuden kuukauden vankeustuomio ja 22 500 euron sakot. Pariisilaisen tuomioistuimen on määrä antaa asiasta päätös torstaina.

Presidenttiehdokas Sarkozy tukee Charlie Hebdoa

Konservatiivisen UMP-puolueen presidenttiehdokas, sisäministeri Nicolas Sarkozy sanoo oikeudelle lähettämässään kirjeessä, että Charlie Hebdo on vain noudattanut Ranskassa ikivanhaa satiirin perinnettä. Islamilaisten järjestöjen liitto on tuohtunut sisäministerin kommenteista ja syyttää hallitusta oikeudenkäyntiin puuttumisesta.

Reuters, AP, AFP