Gangesjoen delfiinejä yritetään pelastaa tieteen avulla

Intian erittäin uhanalaiset gangesindelfiinit yritetään pelastaa japanilaisen tiedeyhteistyön avulla. Delfiinien ääntelyä seuraamalla pyritään saamaan tarkkaa tietoa niiden elintavoista.

luonto

Luontojärjestö WWF:n Intian osastosta kerrotaan, että Tokion yliopiston tutkijat ovat kehittäneet vedenalaisia laitteita, joilla voidaan mitata delfiinien lähettämiä ääniaaltoja.

Ääniaallot ovat kullakin delfiinillä yhtä yksilöllisiä kuin ihmisen sormenjäljet. Niiden avulla voidaan seurata delfiinien tarkkoja uinti- ja ruokailureittejä. Saadun tiedon pohjalta seuraamalla saadun tiedon pohjalta laaditaan lajille suojeluohjelma.

Gangesindelfiinit ovat yksi maailman neljästä makeanveden delfiinilajista. Ympäristöjärjestöjen mukaan yksilöitä on Ganges- ja Brahnaputrajoissa enää pari tuhatta. Määrä on puolittunut 25 vuodessa.

Gangesindelfiiniä kutsutaan myös sokeaksi delfiiniksi, koska sen silmästä puuttuu mykiö. Delfiinin näön arvellaan surkastuneen, koska näkyvyys Gangesjoessa on huono.

Jokien saastumisen ja kalastajien verkkojen lisäksi lajin kohtaloksi ovat koituneet padot, jotka ovat pirstoneet 6 000 kilometriä pitkän elinalueen.

Joulukuussa kerrottiin, että Kiinan Jangtsejoella eläneen valkoisen jokidelfiinin uskotaan kuolleen sukupuuttoon. Kansainvälinen retkikunta etsi delfiinejä kuuden viikon ajan, mutta ei nähnyt ainuttakaan.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters