Suomalaista paikallisradiohistoriaa ei ole tallennettu

Valtioneuvostossa uudistettavana oleva vapaakappalelaki säätää, että kaikki kotimaiset radio- ja tv-teokset on tulevaisuudessa tallennettava audiovisuaaliseen arkistoon. Suomen elokuva-arkiston yhteyteen perustettavan kansallisen radio- ja tv-arkiston tehtäviin kuuluu myös paikallisradiohistorian rippeiden kerääminen.

kulttuuri

Suomen elokuva-arkiston johtaja Matti Lukkarila sanoo, että tuntuu kuin kukaan ei olisi edes ajatellut paikallisradiohistoriaa.

- Silloin kun radiotoiminta vapautui, syntyi valtava buumi ja syntyi pieniä paikallisia radioyhtiöitä. Niiden kukoistuskausi oli 1980-luvulla. Mutta missä niiden ohjelmat ovat tallessa? Minun käsitykseni mukaan toimittajien kellareissa jos sielläkään.

Lukkarila sanoo, että Suomen kulttuurihistorian kannalta mielenkiintoinen vaihe on hukattu. Nyt olisi sitten tarvetta laitokselle, joka alkaisi kerätä rippeitä siitä, miten radiotoiminta vapautui ja millaisia yhtiöitä tuli.

- Se on nimenomaan radio- ja tv-arkiston tehtävä, jonka toiminta alkaa sinä vuonna, kun siitä tulee lakisääteistä. Yleisradion erinomaisen radio- ja tv-arkiston kanssa tulee tietysti paljon yhteistyötä, Lukkarila sanoo.

Ensimmäiset parikymmentä paikallisradiota aloittivat toimintansa keväällä 1985. Tällä hetkellä maassamme toimii noin 60 yksityistä radioasemaa. Kansallisen radio- ja televisioarkiston on tarkoitus avautua ensi vuoden syksyllä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset