Kotimaa lyhyesti 10.2.2007

MISS SUOMEKSI 2007 on valittu NOORA HAUTAKANGAS Soinista. 1. perintöprinsessa on Jenni Laaksola Turusta ja 2. perintöprinsessa sekä yleisön ja lehdistön suosikki on mikkeliläinen Joanna Väre.

KOKOOMUKSEN kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan pj. KIMMO SASI on huolissaan demokratian tilasta Suomessa. Orivedellä vierailleen Sasin mukaan tämänhetkinen vaalikeskustelu on latteudessaan ennenkokematon. Sasin mukaan vaalikeskustelu tyssäsi, kun SDP:n pj. Eero Heinäluoma tyrmäsi ns. Vesa Vihriälän globalisaatioraportin.

PERUSSUOMALAISET haluaa nostaa EU-ASIAT vaaliteemaksi. Puolueen pj. Timo Soini ihmettelee, miksi vanhat puolueet ovat EU:sta hiljaa, vaikka Suomen puheenjohtajakausi oli hallituksen mukaan huippumenestys. Soinin mukaan unionin laajeneminen vähentää Suomen vaikutusvaltaa ja nostaa maksuosuuksia.

RKP:n europarlamentaarikko HENRIK LAX vaatii viikonlopun suomenruotsalaisissa maaseutulehdissä seuraavaa hallitusta laatimaan ohjelman kaksikielisen Suomen vahvistamiseksi. Laxin mukaan englannin kieli nähdään Suomessa nyt liian tärkeänä.

POLIISI piiritti yöllä aseistautunutta miestä TORNION Alaraumolla. Omakotitalossa oli ollut aamuyöllä kahden miehen tappelu, ja talossa asunut mies oli ampunut haulikolla. Mies uhkasi poliiseja haulikolla, ja poliisi piiritti taloa. Tilanne laukesi puolenpäivän aikaan. Miestä epäillään pahoinpitelystä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja ampuma-aserikoksesta.

SAVUKKEISIIN on tulossa raidat, jotka saavat tupakan sammumaan itsestään, jos sitä ei imetä, Turun Sanomat kertoo. Ministeriryhmä päätti joulukuussa, että Suomessa laaditaan laki itsestään sammuvista savukkeista ensimmäisenä Euroopassa. Tarkoitus on parantaa paloturvallisuutta.

Yliopistot aloittavat SÄHKÖISEN YHTEISHAUN syksyn 2008 opiskelijavalinnoissa. Asiasta kertoo sanomalehti Keskisuomalainen. Runsaan vuoden kuluttua käynnistyvässä sähköisessä yhteishaussa opiskelija täyttää hakulomakkeensa Internetissä. Yhteishaku keventää valintamenettelyä ja karsii hakukohteita.

Vartiuksesta Ouluun matkalla olleen tavarajunan matka keskeytyi yöllä Pikkaralan aseman kohdalla VETURIN moottorin sytyttyä tuleen. Palosta ei aiheutunut suuria vahinkoja, sillä palo saatiin rajattua moottoritilaan. Kahden veturin vetämässä junassa oli yhteensä 41 vaunua. Lastina oli puutavaraa ja kemikaaleja Tornioon ja Ouluun.