1. yle.fi
  2. Uutiset

Portugalin pääministeri esittää aborttilain hyväksymistä

Portugalin pääministeri Jose Socrates aikoo esittää aborttilain hyväksymistä maan parlamentille.

Ulkomaat

Portugalilaiset äänestivät sunnuntaina nykyistä väljemmän aborttilain puolesta. Virallisten tulosten mukaan 60 prosenttia äänestäneistä puolsi abortin sallimista kymmenen ensimmäisen raskausviikon aikana.

Kansanäänestys ei ole laillisesti sitova, sillä äänestysprosentti jäi alle 50:n. Äänioikeutetuista vain 40 prosenttia kävi antamassa äänensä. Socrates lupasi kuitenkin toimia äänestystuloksen mukaisesti, vaikka vaatimus ei täyttynytkään.

Vahvasti katoliselle Portugalille erittäin tiukan aborttilain muuttaminen on hankala kysymys. Mielipidekyselyjen mukaan niukka enemmistö 8,7 miljoonasta äänestäjästä kannattaisi abortin kieltävän lain kumoamista.

Viimeksi asiaa kysyttiin portugalilaisilta vuonna 1998. Silloin uurnilla kävi alle puolet äänioikeutetuista, joten abortin kieltävä laki jäi voimaan.

Lain kumoamista kannattavien mielestä aborttikielto pitää poistaa, koska nyt maassa tehdään vuosittain noin 23 000 puoskarien tekemää aborttia. Jos se olisi laillista, saisivat naiset asiassa kunnollisen hoidon. Sosialistinen pääministeri Jose Socrates toteaakin, että aborttiluvut ovat "Portugalin häpeällisin haava". Uusikin laki olisi eurooppalaisittain tiukka Uusi laki sallisi abortin raskauden ensimmäisen 10 viikon aikana. Sekin laki olisi yksi tiukimmista Euroopassa. Kiellon kannattajat, katolinen kirkko etunenässä, pelkäävät, että abortin salliminen tuhoaisi maan perinteiset arvot. Lisäksi abortin vastustajat pelkäävät, että abortin salliminen lisäisi raskauden keskeytyksiä, nostaisi valtion terveydenhoitomenoja ja saattaisin johtaa myös muiden lakien heikennyksiin; mm. homoliittojen sallimiseen. Nykylain mukaan abortista epäilty saattaa saada jopa kolmen vuoden vankeustuomion. Käytännössä suurin osa oikeuteen viedyistä jutuista on päätynyt ehdollisiin tuomioihin tai sakkoihin. Portugalissa abortti on sallittu vain raiskaustapauksissa tai jos äidin henki on vaarassa tai jos sikiö on pahasti epämuodostunut. Nykyisin raskauden keskeytystä haluavat portugalilaisnaiset yksinkertaisesti matkustavat rajan yli Espanjaan, jossa abortti sallittiin reilut 10 vuotta sitten. Reuters, AP, AFP, DPA

Lue seuraavaksi