Barack Obama on monille outo lintu

(14.2.2007) Hillary Clintonilla on monta ennakkoluuloa kaadettavanaan, mutta Barack Obamalla kenties vielä enemmän. Clinton on yksi satajäsenisen senaatin 16 naisesta, Obama ainoa musta. Syrjäkarein katsotaan myös hänen toista nimeään Husseinia. Epäluuloisimmille se on kertovinaan peräti ääri-islamilaisuudesta.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ensimmäinen aita Obamalle oli tuntemattomuus, mutta sen hän lienee alkuvuonna ylittänyt. Vielä marraskuussa, kun Newsweek-lehti pohdiskeli mahdollisia presidenttiehdokkaita, 34 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi, ettei ollut Obamasta kuullutkaan.

Politiikkaa seuraavien parissa hän oli kuitenkin jo vuosia kuulunut demokraattipuolueen keskushahmoihin Irakin sodan vankkumattomana vastustajana ja poikkeuksellisen taitavana puhujana. Illinoisin osavaltiossa hän oli voittanut puolelleen myös äänestäjäkunnan: senaattorinvaalissa vuonna 2004 hän sai peräti 70 prosenttia illinoisilaisten äänistä.

Irakin sota on Obamalle myös ensimmäinen esivaaliase, ja se nousee epäilemättä yhdeksi pääkysymykseksi myös itse presidentinvaaleissa. Sekä Obama että Hillary Clinton pitävät republikaanien Irakin-politiikkaa täysin epäonnistuneena, mutta kysymys vetää linjaa myös Obaman ja Clintonin välille.

Obama vastusti Irakin sotaan ryhtymistä

Siinä missä Obama puhui Irakin sotaa vastaan jo vuonna 2002, Clintonia on arvosteltu, koska hän äänesti senaatissa sodan aloittamisen puolesta eikä ole nyttemminkään suoraan myöntänyt sitä virheeksi. Obaman mukaan Clintonilla ei taida olla suunnitelmaa sodan lopettamiseksi. Itse hän vaatii amerikkalaisjoukkojen kotiuttamista asteittain ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

Obaman kanta on saanut myös Australian pääministerin sekaantumaan Yhdysvaltain vaalikamppailuun. Irakin sota on kuitenkin yhdysvaltalaisten keskuudessa nyt jo niin epäsuosittu, ettei Bushin liittolaisen lausahdus välttämättä heilauta Obama suosiota lainkaan.

Pääministeri John Howard sanoi, että jos hän olisi Irakin al-Qaida-terroristiverkoston johtaja, hän rukoilisi rukoilemistaan voittoa Obamalle. Lausuntoa on sittemmin selitelty suuntaan ja toiseen, mutta ilmaan jäänee silti häivä stereotypiaa ja rasismia.

Liian valkoinen musta? Rotuennakkoluulot ovat myös Yhdysvalloissa saaneet erikoisiakin muotoja. Obama ei nimittäin kelpaa kaikille mustillekaan, koska hän ei tule orjasuvusta, eikä hänellä ole juuria mustien 1960-luvun ihmisoikeusliikkeessä. Myös Obaman suosio valkoisten keskuudessa saa osan mustista epäilemään hänen poliittista linjaansa liian valtavirtaiseksi. Obaman isä oli kenialainen vaihto-opiskelija ja äiti valkoinen kansasilaistyttö. He tapasivat Havaijin yliopistossa. Obama syntyi vuonna 1961. Vanhempien erottua hän asui Indonesiassa äitinsä ja indonesialaisen isäpuolensa kanssa. Obaman isä ja isäpuoli olivat muslimeja ja äiti ateisti. Omaksi uskonnokseen Obama hän on omaksunut protestanttisen kristinuskon, yhdistyneen kolminaisuuden kirkkokunnan Chicagossa Illinoisissa. Koulutukseltaan Obama on juristi, kuten myös hänen puolisonsa Michelle Robinson. Pariskunnan mukana Valkoiseen taloon muuttaisi pitkästä aikaa pieniä lapsia, nyt kahdeksan- ja viisivuotiaat tyttäret Malia ja Sasha. Anniina Wallius, YLE Uutiset