Ohjelmatoiveissa uutuussarjoja, pikauusintoja ja nuoruusmuistoja

Television katsojat ja radion kuuntelijat lähettävät innokkaasti ohjelmatoiveitaan eri kanaville.

kulttuuri

Ohjelmien uusinnat ovat yleensä varma keino nostattaa ärsytystä katselijoiden ja kuuntelijoiden keskuudessa. Silti kaikki kanavat saavat jatkuvasti suuren määrän pyyntöjä uusinnoista.

Kanavia pyydetään usein esittämään pikauusintana ohjelma, joka on jäänyt syystä tai toisesta kuulematta ja näkemättä. Toisaalta moni toivoo uusintaa kuulemastaan mielenkiintoisesta radio-ohjelmasta, jotta myös muilla olisi mahdollisuus nauttia siitä.

Sama pätee kohua herättäneisiin ohjelmiin. Esimerkiksi TV1:n katsojat toivovat usein pikauusintaa MOT:n lähetyksestä.

Lapsuusmuistot toivelistan kärjessä Toisen suuren ryhmän toiveissa muodostavat vanhat ohjelmat, joita on seurattu lapsuudessa ja nuoruudessa. - Toiveet liittyvät esimerkiksi vanhoihin kuunnelmiin ja kuunnelmasarjoihin, taiteilijaesittelyihin ja juhlapyhinä lähetettyihin ohjelmiin, kerrotaan Yleisradion kuuntelijapalvelusta. - Monelle kuuntelijalle viime joulusta jäi puuttumaan jotain olennaista ilman Noita Nokinenää, pahoittelee Kuuntelijapalvelu. - Katsojilla on selkeitä käsityksiä, mitkä ohjelmat kuuluvat juhlakauden ohjelmiin, esimerkiksi jouluun, sanoo TV2:n kanavapäällikkö Ilkka Saari. Kotimaisen draaman uusiminen kallista

Paljon kanavilta toivotaan uusintoja kotimaisista draamasarjoista. Neloselta pyydetään muun muassa Irtiottoja ja Isänmaan toivoja, TV2:lta puolestaan Metsoloita.

- Draamojen uusiminen ei ole mitenkään halpaa, mutta niitä me uusimme harkitusti, sanoo TV2:n kanavapäällikkö Ilkka Saari.

Draaman uusiminen maksaa noin 20 - 40 prosenttia ensiesityksen hinnasta. Uusinnan hintaa nostavat tekijöille maksettavat tekijänoikeuskorvaukset. Näitä korvauksia saavat esimerkiksi näyttelijät, ohjaajat ja käsikirjoittajat.

Tästä huolimatta TV2 uusii keväällä ja kesällä kotimaisen Hovimäki-sarjan jaksoja.

Myös ulkomaisten sarjojen uusiminen kilpistyy usein puuttuviin uusintaoikeuksiin.

- Uusinta ei läheskään aina ole mahdollista, koska tv-oikeuksia on ostettu vain rajallinen määrä, muistuttaa TV1:n kanvapäällikkö Riitta Pihlajamäki.

Vinkkejä ulkomailta

Jonkin verran kanavat saavat vinkkejä myös uusista sarjoista, joita on nähty esimerkiksi ulkomaanmatkalla.

- Saamme ohjelmatoiveita katsojilta, jotka ovat nähneet uutuussarjan esimerkiksi Amerikassa. Katsojat kyselevät olemmeko jo hankkineet sarjan ja milloin se esitetään, kertoo Nelosen kanavajohtaja Pirjo Airaksinen.

Usein katsojat ottavat yhteyttä varmistaakseen, että tauolla olevat ohjelmat varmasti palaavat ruutuun.

- Sopranos, Bad Girls, Täydelliset naiset ja Lost ovat sarjoja, joita toivotaan ruutuun kun ne ovat tauolla. Kaikista näistä sarjoista toivotaan myös uusintoja, sanoo Airaksinen.

Vapaapainia ja kotivideoita

Ruotsinkielisen FST5-kanavan aloittaessa katsojilla ei ollut aivan selvää näkemystä kanavan tarjonnasta. Monet tarjosivat esitettäväksi omia kotivideoitaan ja kokouksiaan. Nyttemmin tällaiset tarjoukset ovat loppuneet.

Subtv:n katsojien toivelistalla ovat muun muassa vapaapaini, eteläamerikkalaiset telenovelat (saippuaoopperat), japanilaiset anime-sarjat sekä elokuvat.

Toiveita myös toteutetaan Kanavat lupaavat toteuttaa toiveita mahdollisuuksiensa mukaan. Nelonen uusii parhaillaan amerikkalaista Kylmä rinki -vankilasarjaa nimenomaan katsojien toivomuksesta. YLE Teema taas esittää syksyllä venäläissarjan Saatana saapuu Moskovaan. - Tästä sarjasta on tullut vinkkejä ja toivomus hankinnasta suoraan katsojilta, sanoo Teeman kanavapäällikkö Ulla Martikainen-Florath. - Haluamme kuunnella katsojia ja toteuttaa heidän toiveitaan, lupaa Martikainen-Florath. Teemalla on parhaillaan käynnissä äänestys 60-luvun suosikkiohjelmista. (siirryt toiseen palveluun) Näitä ohjelmia kanava esittää pääsiäislauantaina (7.4.).

Nelonen esittää ensi kesänä 10-vuotisjuhlansa kunniaksi herkkupaloja kanavan vanhoista ohjelmista.

TV1 on kerännyt katsojilta muistoja vanhoista ohjelmista. Näistä muistoista koottu dokumenttisarja esitetään syksyllä.

Subtv pyysi katsojiaan äänestämään viime elokuussa kanavan kaikkien aikojen parhaan ja huonoimman ohjelman.

Lähteet: YLE Uutiset