Oopperan väki marssii ulos, Saarela vaatii ratkaisuja

Kulttuuriministeri Tanja Saarela odottaa huhtikuussa työnsä aloittavalta Suomen Kansallisoopperan uudelta hallitukselta ratkaisua oopperan johtamisongelmiin. Oopperan henkilökunta marssii perjantaina ulos työpaikaltaan osoittamaan tukeaan eroavalle ylikapellimestarille.

Kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk.) mielestä oopperassa voitaisiin harkita eräissä eurooppalaisissa oopperataloissa käytettyä hallinnollista ratkaisua, jossa pääjohtajan alaisuudessa on taiteellinen johtaja ja hallintojohtaja.

Opetusministeriö on saanut lukuisia viestejä siitä, että Suomen Kansallisoopperan johtamisessa on ongelmia. Tästä viimeisin esimerkki on uutinen ylikapellimestari Mikko Franckin erosta. Opetusministeriö pitää eroa valitettavana.

Kansallisoopperan säätiö on vastikään toteuttanut opetusministeriön toivomuksen säätiön sääntöjen muuttamisesta. Muutoksella on tarkoitus selkiyttää päätöksentekoa antamalla oopperan hallitukselle enemmän valtaa.

Myös pääjohtajan ja hallintojohtajan tehtävät muuttuvat siten, että he toimivat tulevaisuudessa entistä selkeämmin hallituksen alaisuudessa. Aiemmin pääjohtaja ja hallintojohtaja olivat hallituksessa täysivaltaisia jäseniä.

Henkilökunnalla ulosmarssi perjantaina

Kansallisoopperan henkilökunta marssii perjantaina puoliltapäivin ulos työpaikaltaan osoittamaan tukeaan eroavalle ylikapellimestarille.

Henkilökunta järjestää oopperan edessä mielenosoituksen oopperan tulevaisuuden ja ylikapellimestari Mikko Franckin puolesta. Mielenosoituksen jälkeen henkilökunta palaa töihinsä.

Henkilökunta on huolissaan oopperan tulevaisuudesta. Sekä Franck että henkilökunta pitävät säästösyistä päätettyä näytäntöjen vähentämistä turmiollisena suomalaiselle oopperataiteelle.

Päätös pitää oopperan suuri näyttämö suljettuna maanantaisin vähentää sekä näytäntöjä että myös harjoituksia.