EK: Tuottavuutta lisättävä talouspolittisin keinoin

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa kansantalouteen liikkumavaraa tuottavuutta lisäävällä talouspolitiikalla. Johtaja Jussi Mustonen EK:sta huomauttaa, että valtiovarainministeriön perjantaina aamupäivällä julkistama arvio julkisen talouden liikkumavarasta ensi vaalikaudella on karua luettavaa.

Kotimaa

Ministeriön mielestä talouden hyvästä lähtötilanteesta ja kohtuullisista lähiajan näkymistä huolimatta julkisen talouden asema ei ole kestävällä pohjalla.

Mustonen muistuttaa, että nyt julkistettu raportti vie pohjan tyhjän päällä makaavilta vaalilupauksilta. Toinen johtopäätös koskee tulevan vaalikauden talouspolitiikkapainotuksia. Hallitusohjelmaan tulisi kirjata täystyöllisyystavoitteen lisäksi kunnianhimoiset tuottavuustavoitteet.

Työn tarjonnan tukeminen ja työn verotuksen keventäminen kaikilla tulotasoilla on perusteltua. Erityisesti osaamisen kehittämisen tukemiseksi korkeisiin marginaaliveroihin kaivataan helpotuksia. EK:n mielestä tämä analyysi on oikea. Maltilliset verokevennykset tulee painottaa työtä, tuottavuutta ja yrittäjyyttä kannustavalla tavalla.

EK uskoo, että kannusteiden järjestelmällisellä kehittämisellä, yksityisen sektorin hyödyntämisellä julkisten palvelujen tuottamisessa ja rakennetyöttömyyden syitä purkamalla voidaan talouden kasvumahdollisuuksia lisätä huomattavasti.

Järjestö pitää tärkeänä myös pyrkiä sellaisiin tuloratkaisuihin, joilla parannetaan Suomen kilpailukykyä ja tarjotaan mahdollisuuksia tuottavuuden lisäämiseen.

YLE Uutiset Valtiovarainministeriö hillitsee vaalilupausten tulvaa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Vanhanen pysyy keskustan lupaamassa jakovarassa