1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomioja toivoo Venäjän pysyvän ohjussopimuksessa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) toivoo, ettei Venäjä vetäytyisi keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta.

Kotimaan uutiset

TV1:n Maailmannäyttämöllä-ohjelmassa Tuomioja sanoi kuitenkin ymmärtävänsä Venäjän viimeaikaisia puheita siinä valossa, että sotilasliitto Naton Puolaan ja Tshekkiin kaavailema ohjustorjuntajärjestelmä voi olla uhka myös Venäjälle.

Tuomioja ei kuitenkaan pelkää suurvaltojen vastakkainasettelun paluuta, vaikka Venäjä selvästi hakee uutta tasapainoa suhteessaan Natoon.

Ulkoministeri muistutti, että tämän päivän Venäjä on aivan toisella tavalla avoin ja naapuruussuhteistaan ja yhteistyöstä riippuvainen kuin omavaraisuuteen pyrkinyt Neuvostoliitto.

- Mutta tämä yksipuolisuuden ongelma on olemassa Venäjän kannalta, vaikka tämä (Naton) ohjustorjuntajärjestelmä on Iranin uhkaa vastaan, niin totta kai se on käytettävissä myös heidän ohjuksiaan vastaan. Se asettaa kyseenalaiseksi sen, että säilyykö tämä molemminpuolinen taattu täystuho, johon kylmän sodan aikana tasapaino perustui, Tuomioja sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset