Huippuyliopistoja yhteistyötä tiivistämällä

Suomeen halutaan luoda huippuyliopistoja nykyisten yliopistojen yhteistyötä tiivistämällä. Opetusministeri Antti Kalliomäelle (sd.) on luovutettu maanantaina kolme yliopistojen rakenteellista kehittämistä koskevaa selvitystä.

Kotimaa

Selvitysryhmät ehdottavat yhteistyön tiivistämistä Joensuun ja Kuopion yliopistoissa, Helsingin kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun välillä sekä Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun kesken. Opetusministeriö on halunnut muutosta korkeakouluverkostoon, joka on ministeriön mukaan resursseihin nähden ja kansainvälisesti vertaillen liian tiheä.

Suunnitteluryhmä esittää, että Joensuun ja Kuopion yliopistoista muodostetaan liittoyliopisto, jonka tavoitteena on paikka maailman 200 johtavan yliopiston joukossa.

Helsingin kauppakorkeakoulusta, Teknillisestä korkeakoulusta ja Taideteollista korkeakoulusta halutaan perustaa innovaatioyliopisto. Yliopiston tarkoituksena olisi nousta alojensa huippuyliopistoksi.

Turun yliopistoa ja Turun kauppakorkeakoulua ehdotetaan puolestaan liitettäviksi mukaan itsenäisinä yliopistoina. Toiminnan tehokkuutta parannettaisiin yhteistyötä lisäämällä ja päällekkäisyyksiä poistamalla.

Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen perustuu valtioneuvoston toissa vuonna tekemään päätökseen julkisen tutkimusjärjestelmän rakenteiden kehittämisestä. Lisäksi opetusministeriö päätti viime vuonna kehittää suomalaista korkeakouluverkkoa, joka on sen mukaan resursseihin nähden ja kansainvälisesti verrattuna liian tiheä.

Kalliomäki: Yliopistojen uudistaminen välttämätöntä

Opetusministeri Antti Kalliomäki pitää yliopistojen uudistamista välttämättömänä ja maanantaina julkaistuja selvityksiä ennakkoluulottomina ja merkittävinä avauksina suomalaisessa yliopistopolitiikassa.

- Opetusministeriöllä on valmius ja halu edetä kaikkien kolmen hankkeen osalta. Hankkeiden eteenpäin vieminen edellyttää monipuolisen ja laajan lainsäädännöllisen jatkotyön käynnistämistä niin opetusministeriössä kuin yliopistoissakin, Kalliomäki vakuutti.

Ministerin mukaan yliopistojen yhdentymisen loppuun saattaminen edellyttää uudenlaisia rahoituksellisia ratkaisuja. Kalliomäki sanoo, että esitetyt rahoitustasot ovat haastavia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun yliopiston rahoitukseksi ehdotetaan säätiömallia, jonka peruspääomaan valtio sijoittaisi vuoteen 2012 mennessä puoli miljardia euroa ja elinkeinoelämä ja muut lahjoittajat 200 miljoonaa euroa.

- Kyseessä on rohkea esitys, todellinen uusi kansallinen hanke. Valtion osalta on kyse hallitusohjelmatason ratkaisusta, mutta myös siitä, voiko esimerkiksi valtion omaisuuden myynnistä ja osingoista saatavia tuloja käyttää tämänkaltaiseen säätiön peruspääoman rakentamiseen ilman, että se olisi poissa yliopistojen muista rahoitustarpeista, Kalliomäki mietti.

Lähteet: YLE Uutiset