John F. Kennedyn murhasta ennen julkaisematon filmi

Yhdysvalloissa on julkaistu uutta elokuvamateriaalia presidentti John F. Kennedyn murhasta. Aiemmin julkaisematon 8-millimetrin amatöörielokuva näyttää presidentti Kennedyn ja hänen puolisonsa Jacquelinen avoautossa vain puolitoista minuuttia ennen kohtalokkaita laukauksia.

Ulkomaat

Filmin kuvasi Dallasissa harrastelijavalokuvaaja George Jefferies. Muutaman sekunnin mittainen filmi näyttää ryhmän vilkuttavia katsojia ja presidenttiparin avoautossa. Auton takaosassa vilahtaa myös presidenttiparia suojellut salaisen palvelun agentti Clint Hill.

Jefferies ja hänen vävynsä Wayne Graham lahjoittivat elokuvan dallasilaiselle Sixth Floor Museumille. Museo on keskittynyt Kennedyn presidenttikauteen ja presidentin murhaan Texasin Dallasissa 22. marraskuuta 1963. Jefferies ei kertonut elokuvasta yli 40 vuoteen. Hän mainitsi asiasta kuitenkin vävylleen, ja miehet päättivät lahjoittaa filmin museolle.

Museon kuraattorin Gary Mackin mukaan elokuvassa on parhaat tähän asti nähdyt kuvat Jacqueline Kennedystä juuri ennen murhaa. Autokaravaanin kulkua seurasi Dallasissa yli 150 000 ihmistä. Mack uskoo, että kätköissä saattaa yhä olla julkaisemattomia valokuvia ja amatöörielokuvia. Salaliittoteoriat kytevät yhä Nyt julkaistun filmin uskotaan antavan uutta vauhtia Kennedyn murhasta esitetyille monille salaliittoteorioille. Virallisen version mukaan Lee Harvey Oswald ampui Kennedyn kiväärillä kerrostalon kuudennen kerroksen ikkunasta. Laukauksia oli kolme. Filmin kuvista näkyy, että Kennedyn pikkutakki oli noussut hieman koholle. Salaliittoteorioissa on kiinnitetty huomiota siihen, että luodinhaavat Kennedyn ruumiissa ja vaatteissa eivät täsmää. Salaliittoteorioiden mukaan Kennedyn murhaan osallistui Oswaldin lisäksi myös toinen ampuja. Taustavoimiksi on epäilty muun muassa Yhdysvaltain sotateollisuutta, mafiaa ja Kuubaa. Reuters, AP

Lähteet: Linkki CNN:n uutissivuille ja videoon