1. yle.fi
  2. Uutiset

Karnevaalit vetivät Rioon 700 000 turistia

Rion de Janeiron vuotuiset sambakarnevaalit Brasiliassa ovat saavuttamassa päätepisteensä. Karnevaalit alkoivat 16. helmikuuta. Maanantai-iltana karnevaalien teemana oli afrikkalainen kulttuuriperintö.

kulttuuri

Afrikkalaisia juuria kunnioitettivat muun muassa paraatissa esiintyvät valtavat afrikkalaiset eläinhahmot. Myös poliittiset teemat olivat esillä. Jättimäinen Nelson Mandelan patsas kuvasi voittoa taistelussa rotuerottelua vastaan Etelä-Afrikassa.

Poliisin ja Rion slummialueiden eli faveloiden huumejengien väliset raskaat taistelut ovat varjostaneet karnevaalia. Poliisi surmasi karnevaalien alla kymmeniä huumeidenvälittäjiä. Myös jengien välisissä yhteentotoissa on kuollut useita ihmisiä. Viime viikolla myös tunnettu sambakoulun johtaja vaimoineen surmattiin autoryöstön yhteydessä.

Väkivaltaisuuksista huolimatta Rio kiehtoo turisteja. Noin 700 000 ulkomaalaisturistin arvioitiin saapuneen paikalle. Useat turistit ovat joutuneen ryöstöjen kohteeksi. Lämpömittarin elohopeapylväs on Riossa noussut jopa 35 asteeseen, mikä on aiheuttannut satoja lämpöhalvauksia ja nestehukkatapauksia. Reuters, DPA

Lue seuraavaksi