Intia ja Pakistan avasivat neuvottelut

Intian ja Pakistanin ulkoministerit neuvottelevat tänään Delhissä maiden välisen rauhanprosessin edistämisestä. Tapaamisen aluksi ministerit allekirjoittivat sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää ydinaseiden käytön uhkaa. Loppupäivän neuvotteluissa ministerien on määrä arvioida hitaasti etenevää rauhanprosessia.

Ulkomaat

Tämänkertaiset neuvottelut huipentuvat huomenna, jolloin osapuolten on määrä allekirjoittaa sopimus ydinaseiden käytön uhan vähentämiseksi.

Neuvotteluja varjostaa Intiassa maanantaina sattunut pommi-isku, joka surmasi ainakin 68 Pakistaniin matkalla ollutta ihmistä. Intian viranomaiset uskovat iskulla olleen yhteyksiä Kashmirin merkittävimpään vastarintaliikkeeseen Lashkar-e-Taibaan.

Riitapukarit Pakistan ja Intia aloittivat lähenemisneuvottelut rajasotien sävyttämien pitkien erimielisyyksien jälkeen tammikuussa 2004. Maiden välisistä kiistoista hankalin on koskenut Kashmirin aluetta, jonka hallinnasta ne ovat käyneet kolme rajasotaa.

Kuuden vuosikymmenen aikana Kashmiria koskevissa kahnauksissa on menehtynyt yli 40 000 ihmistä.

Pakistanilaisryhmä Intian junaiskun takana?

Pakistanista johdettu puolisotilaallinen islamistiryhmä Lashkar-e-Taiba kiistää olleensa Intian maanantaisen pommi-iskun takana. Intian poliisi on sanonut uskovansa, että ryhmällä on yhteys junaan tehtyyn iskuun, joka vaati ainakin 68 ihmisen hengen.

Ryhmä kuitenkin vastasi syytöksiin Internetissä sanomalla, että sen toiminta keskittyy Jammun ja Kashmirin alueelle, jossa se sotii miehittäjiksi kutsumiaan Intian joukkoja vastaan. Kashmirin alueen englanninkielisille uutissivuille viestin jättänyt ryhmä sanoo, ettei se harjoita viattomien ihmisten murhaamista.

Intialaiset tiedotusvälineet kertoivat aiemmin poliisin saaneen käsiinsä todistusaineistoa, joka yhdistää iskut yhä vahvemmin ryhmään. Ainakin 68 ihmistä kuoli maanantaina, kun matkalaukkuihin kätketyt pommit sytyttivät tulipalon Intiasta Pakistaniin matkanneessa junassa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset