Italian hallitus eroaa

Presidentti Giorgio Napolitano on hyväksynyt keskiviikkoiltana pääministeri Romano Prodin esittämän eronpyynnön. Hallitus ehti olla virassaan vain yhdeksän kuukautta.

Ulkomaat

Presidentti Napolitano on pyytänyt Prodin hallitusta jatkamaan kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua. Presidentti tapaa puolueiden johtajia torstaina ja keskustelee heidän kanssaan maan poliittisesta tulevaisuudesta.

Napolitano voi hajottaa parlamentin ja määrätä uudet vaalit. Hän voi myös pyytää Prodia muodostamaan uuden hallituksen tai neuvotella puoluejohtajien kanssa uudesta hallituskokoonpanosta.

Prodi on valmis jatkamaan pääministerinä, jos keskustavasemmisto -enemmistö antaa hänelle täyden tuen.

Hallitus menetti senaatin tuen

Italian hallitus sai päivällä maan parlamentin ylähuoneelta eli senaatilta epävirallisen epäluottamuslauseen. Hallitus ei saanut senaatin äänestyksessä riittävää tukea harjoittamalleen ulkopolitiikalle.

Romano Prodin johtama keskusta-vasemmistolainen hallitus olisi tarvinnut tuekseen vähintään 160 ääntä, mutta äänestyksessä hallituksen linjaa tuki vain 158 senaatin jäsentä.

Äänestyksen jälkeen senaatissa vaadittiin äänekkäästi pääministeri Prodia ja hallitusta eroamaan, vaikka kyseessä ei ollutkaan virallinen ja sitova luottamusäänestys.

Tilannetta mutkisti kuitenkin Italian ulkoministerin Massimo D'Aleman tiistaina antama lausunto, jossa hän vannoi hallituksen eroavan, mikäli se ei saa senaatin tukea ulkopolitiikalleen.

Pääministeri Romano Prodi päättikin kutsua äänestyksen jälkeen muut ministerit hätäistuntoon, jossa hallitus päätti erostaan.

Kiistaa ulkopolitiikasta

Italiassa on käyty kiivasta poliittista keskustelua maan osallistumisesta Naton johtamaan Afganistanin-operaatioon. Hallitusta on kritisoitu siitä, että se on päättänyt pitää noin 1 900 sotilastaan Afganistanissa.

Vastustusta on herättänyt myös Yhdysvaltain sotilastukikohdan laajennus Pohjois-Italiassa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP